Peinirli er en slags græsk pizza eller tærte, som er lavet i en bådform. Denne opskrift på vegetarisk peinirli er med krydret grøntsagssauce, kartofler og ost.
Vegetarisk peinirli
Denne græske pizza kan indeholde en del fyld på grund af de høje kanter. De græske pizzaer minder meget om disse tyrkiske pizzaer og det er kun fantastien der sætter grænser, når det handler om fyld. Du kan nemlig bruge præcist det fyld, du allerbedst kan lide. Traditionelt er de lavet med ost og skinke, men jeg har sneget både tomat, krydderier og grøntsager ind – og det smager så skønt. Resultatet er en lækker ret med krydret fyld, kartofler og ost.
Vegetarisk peinirli
Ingredienser
Dej
- 25 g gær
- 3 dl koldt vand
- 1 spsk. olivenolie
- 1 tsk. sukker
- 500 g hvedemel
- 1 lille tsk. salt
Fyld
- 1 stk. løg
- 2 fed hvidløg
- olie til stegning
- 3 stk. store tomater
- 1 tsk. squash, mellemstørrelse
- 1 tsk. oregano
- 1 tsk. timian
- 1 tsk. paprika
- 1/2 tsk. røget paprika
- 1/2 dåse hakkede tomater
- 1 lille håndfuld frisk oregano
- 100 g salatost eller fetaost
- 1 stk. mozzarellakugle
- 100 g kartofler
- salt og peber
Pensling
- 1 stk. sammenpisket æg
Sådan gør du
Dej
- Start med at lave dejen. Rør gær ud i vand. Tilsæt olivenolie, sukker, hvedemel og salt. Jeg bruger min røremaskine. Ælt dejen er smidig og blank – gerne 5-10 minutter. Lad dejen hæve i 1 time et lunt sted, med et fugtigt viskestykke over. Tænd ovnen på 200 grader varmluft, når der er cirka 30 minutter tilbage. Så kan den nå at blive ordentlig varm.
Fyld
- Hak løg og hvidløg fint. Kom det på en pande med olie og lad det stege lidt – det må ikke blive brunt.
- Skær tomater og squash i små tern. Tilsæt det til panden og steg det i et par minutter under omrøring.
- Tilsæt krydderier, dåsen med hakkede tomater og finthakket frisk oregano. Lad det simre i cirka 10 minutter. En del af væsken skal koges væk.
- Tag panden af blusset og lad det køle en smule ned. Skær mozzarella i tern. Tilsæt fetaost og mozzarella og vend det rundt. Smag til med salt.
- Skræl kartoflerne og skær dem i helt tynde skiver. Hæld kogende vand over dem og lad dem stå i cirka 2-5 minutter. Hæld vandet fra.
Peinirli
- Kom en smule mel på køkkenbordet (endelig ikke for meget). Del dejen i 4 lige store stykker. Med en kagerulle rulles dejen ud til en aflang oval. Placer dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom fyld på i midten og top med lidt kartoffelskiver. Fold siderne ind over fyldet (ikke helt ind over). Sørg for at lukke enderne godt sammen. Dette gøres med én pizza ad gangen, da de ellers kan klistre lidt fast til bagepapiret, hvis du lader dejen ligge for længe.
- Pensl overfladen (både dej og fyld) med sammenpisket æg.
- Bages i midten af ovnen i cirka 15-20 minutter. Hold øje med dem, der er forskel på ovne. Spises mens de stadig er lune. Velbekomme.
Tilbehør til peinirli
Men hvad spiser man så til peinirli? Du kan enten spise dem uden tilbehør, som man ville spise en almindelig pizza. Herhjemme serverer vi dem gerne med tzatziki og græsk kartoffelsalat til. Oftest skærer jeg dem ud i mindre stykker og serverer dem på et fad – så man kan tage et par stykker og spise salat til.
Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.