Nøddepostej – vegetarisk julealternativ til kød

af Stinna

Vegetarisk nøddepostej – vegetarisk alternativ til kød juleaften. Nem og virkelig god nøddepostej med ris, krydderier, mandler, knoldselleri og æg. Denne nøddepostej spiser jeg hvert år til jul og den smager helt fantastisk.


nøddepostej

Vegetarisk nøddepostej – julepostej

Som vegetar spiser jeg også min egen traditionelle julemad hvert år. Jeg vil gerne dele mine opskrifter med jer i dette indlæg, så nogle af jer måske kan blive inspirerede.

Denne julepostej er blevet min favorit til jul – så nu er den blevet en del af min julemenu.  Denne vegetariske julepostej er lavet af knoldselleri, frisk timian, æbler, dadler og kogte ris. Den er kun lige kommet ud af ovnen, men en læser på instagram spurgte til opskriften, så hun kunne nå at lave den til jul.

Opskrift på nøddepostej med selleri

Jeg har erfaring med, at den smager bedst efter nogle timer i køleskabet. Den skal helst laves dagen før. Den kan sagtens varmes til julemiddagen.

Vegetarisk nøddepostej

Vegetarisk nøddepostej - eller julepostej. Spises i stedet for kød til jul.
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid1 time
Ret: Aftensmad
Køkken: Jul, Vegetarisk
Antal: 4 personer
Forfatter: Stinna
5 fra 3 stemmer

Ingredienser

  • 1,5 dl brune ris - ukogt - koges efter anvisning på posen
  • 300 g løg
  • 50 g finthakkede mandler
  • 350 g knoldselleri
  • 10 stk. dadler uden sten
  • 1 stk. æble
  • 4 stk. æg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1/2 potte timian
  • 1 spsk. hvid balsamico
  • 1-2 dl hvedemel eller rismel
  • salt
  • peber

Sådan gør du

  • Kog ris som anvist på posen.
  • Blend mandler fint i en minihakker.
  • Hak løg, knoldselleri, æble og dadler fint i en minihakker.
  • Bland det hele med æg, hakket frisk timian, salt, peber og balsamico.
  • Kom mandler og rismel i. Herefter de kogte ris.
  • Kommes i et smurt ildfast fad - eller to små. Postejen skal være 3-4 cm høj.
  • Bages ved 180 grader (ikke varmluft), i ca. 1 time (eller til den er gylden).
  • Spar ikke på saltet, den har brug for en del salt.

Noter

Laves gerne dagen i forvejen og varmes juleaften - så smager den bedst.

Tilbehør til nøddepostej

Nøddepostejen serveres gerne sammen med brunede kartofler, vegetarisk brun sovs, grønkålssalat og hvad der ellers hører sig til. 

Vegetarisk julemad

Jeg har været vegetar i mange år efterhånden og har derfor spist virkelig meget vegetarisk julemad. Mine favoritter er denne julepostej, som både er god til vegetarisk julefrokost – hvor den også kan spises kold ovenpå brød. Du kan finde alle mine opskrifter til vegetarisk jul lige her. Prøv også gerne min indbagte hytteostpostej.

Kan nøddepostejen fryses?

Nøddepostejen kan sagtens fryses. Du kan derfor sagtens lave den i forvejen. Skær den i mindre stykker efter bagning – eller sørg for at bage den i små forme, så kan du tage lige den størrelse op, du skal bruge. 

Nøddepostej

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag. Du er også velkommen til at skrive en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål eller feedback til opskriften. Hvis du laver min mad, vil jeg elske at se et billede af det på instagram.

40 Kommentarer

Josefine 25. december 2014 - 12:46

Ej hvor lyder det bare mega lækkert med en vegetarisk postej. Det skal prøves på et tidspunkt :)

Reply
Stinna 14. oktober 2015 - 16:58

Tak! Det smager skønt :-)

Reply
Charlotte Boldsen 10. december 2018 - 18:55

Stinna, kan den forberedes og fryses før bagning i ovnen? Eller er det bedre at lave den færdig,k fryse den og varme den på dagen?

Reply
Stinna 10. december 2018 - 20:54

Hej Charlotte. Jeg har desværre ikke prøvet at fryse den :-) Men den kan sagtens laves nogle dage i forvejen og så varmes – det bliver den kun bedre af.

Reply
Karen 14. december 2018 - 15:03

Kan jeg bruge mandel mel istedet for rismel?

Reply
Stinna 15. december 2018 - 11:59

Det har jeg ikke forsøgt :-) Jeg ville bruge en almindelig type mel tror jeg eller glutenfri mel.

Reply
Line 12. december 2015 - 21:54

Tror jeg vil forsøge at lave denne til jul. Vil lige høre, hvor mange personer, der cirka er til i denne potion og om man evt. kan udskifte rismelet med en anden slags mel?

Reply
Stinna 13. december 2015 - 10:29

Det er altid så svært med antal personer, for det kommer jo an på hvor meget der spises. Men der er til 2 små fade af 15 x 20 cm ca.
Du kan bruge alle slags mel :-)

Reply
Line Kyhne Christiansen 14. december 2015 - 11:00

Tak for svar. Jeg forsøger mig med de to fade til tre personer.

Reply
Stinna 14. december 2015 - 13:24

Det burde være rigeligt. Så har du måske også til dagen efter, det smager skønt koldt på et stykke brød :-)

Reply
Belinda 9. november 2017 - 12:41

Hej Jeg er igang med denne postej … i opskriften står der lidt salt!… i teksten står “en del salt”!?… hvad betyder det?!

Reply
Stinna 9. november 2017 - 13:18

Hej Belinda – du kan bare smage den til :-) Jeg synes den smager bedst godt saltet.

Reply
Cliff Treumer Rytter Sandberg 13. december 2017 - 15:11

Lyder interessant, vil prøve den men æg er jo ikke vegetarisk. Jeg har mine ideer for erstatninger men har du et forslag?

Reply
Stinna 13. december 2017 - 15:15

Jeg er lacto-ovo vegetar :-) Men jeg har desværre ikke forsøgt mig uden æg. Det er til at binde, så måske kogt kartoffel?

Reply
Kate Samuelsen 14. december 2017 - 13:57

Det ser lækkert ud. Jeg vil prøve at lave en til min store teenager, men han er ikke så vild med knoldselleri – har du prøvet andre rodfrugter?
Mvh Kate

Reply
Stinna 21. december 2017 - 10:44

Hej Kate, det har jeg desværre ikke. Men man smager ikke knoldselleriet meget. Men brug evt kartofler, pastinak eller andet :-)

Reply
Morten Pedersen 20. december 2017 - 11:05

Tak – den prøver jeg til juleaften ;o)

Reply
Stinna 21. december 2017 - 10:42

Dejligt – jeg håber at du synes om den :-)

Reply
Anna 24. december 2019 - 02:34

Hvor stort er fad bruger du? For min posteg er blevet noget smattet i midten

Reply
Stinna 24. december 2019 - 12:42

Åh nej. Jeg bruger 1 stor ildfast fad – men nogle gange to mindre. Den skal gerne være 4-5 cm høj :-)

Reply
Stinna 24. december 2019 - 12:45

Hvis den er blød i midten, så prøv at komme et stykke staniol over og giv den længere tid i ovnen :-)

Reply
Marianne 14. oktober 2020 - 14:38

Hej – har lavet din postej igår og forstod det sådan at jeg også skulle bage den og derefter varme den op næste dag – er det korrekt forstået?

Reply
Stinna 14. oktober 2020 - 15:10

Nemlig :-) Så synes jeg den smager af mest.

Reply
Marianne 14. oktober 2020 - 15:35

1000 tak…..var bekymret over om farsen skulle hvile i køleskabet og så bages næste dag :-). Hvor lang tid skal den have til opvarmning? 30 minutter med staniol på?

Reply
Stinna 15. oktober 2020 - 20:24

Hov, beklager mit sene svar. Du har gjort det helt rigtigt – også med opvarmningen :-)

Reply
Hanne 5. december 2020 - 17:25

Hej har du nogle postej uden nødder ,da min datter er overfølsom for nødder,men er vegetar

Reply
Stinna 6. december 2020 - 22:17

Hej :-) Det har jeg desværre ikke forsøgt mig med. Kan hun tåle kerner?

Reply
Joann 23. december 2020 - 16:07

Hejsa. Skal olivenolie i selve nøddepostejen eller er det til at smøre fadet med?

Reply
Stinna 23. december 2020 - 18:57

Hej :-) De 2 spsk. i og så lidt til at smøre fadet.

Reply
Glædelig bag jul 28. december 2020 - 12:37

[…] fik spist den lækreste vegetar “steg”,  så vi led ingen nød. Opskriften får du HER. Mange mennesker ville dø, hvis man ændrede på deres traditionelle julemad. Herhjemme afprøver […]

Reply
Natasja 23. januar 2021 - 22:44

Hej!
Jeg er vegetar og bryder mig ikke om at min mad smager for meget af kød. Du skriver at postejen kan erstatte kødet men vil du mene at den får smag af kød? Den ser nemlig super lækker ud så hvis ikke, vil jeg prøve den i nærmeste fremtid :-)

Reply
Stinna 24. januar 2021 - 08:34

Hej :-) Jeg bryder mig heller ikke om kød. Jeg synes på ingen måde smagen minder om kød, men synes det fungerer fint som erstatning på den måde, at det passer godt til kartofler og sovs :-)

Reply
Anna 10. oktober 2021 - 11:46

5 stars
Skøn opskrift! Jeg havde ingen dadler men brugte lidt mere æble og tilføjede valnødder, røget paprika og lidt hvidløg. Fungerede fint med havremel

Reply
Stinna 11. oktober 2021 - 13:28

Hvor er det dejligt, at du kan bruge den :-)

Reply
Signe 17. november 2021 - 18:31

Ser mega lækkert ud. Kan man fryse den eller bliver den helt skør af det?

Reply
Stinna 17. november 2021 - 21:12

Hej, den kan godt fryses. Men den er bedst hvis du blot laver den dagen i forvejen og har den i køleskabet :-)

Reply
Louise 30. november 2021 - 14:15

5 stars
Hej Stinna

Jeg lavede den sidste år, og den var så god!

Den skal selvfølgelig laves igen i år, men jeg har overvejet om det måske var muligt at tilføje et fedtet, sprødt element (Ala. Det flæskesvær og andskind giver kødet). Er det måske noget du også har overvejet og tilfældigvis har nogle ideer til? :-)

Jeg har selv overvejet at lave en crumble på mel, rasp og godt med smør.

Reply
Stinna 1. december 2021 - 09:13

Hej, hvor dejligt at du kan lide opskriften :-)

Jeg har faktisk tænkt mig at afprøve en ny variant i år, hvor jeg pakker ‘farsen’ ind i butterdej. Mon ikke det kan give den fedme og sprødhed, som du skriver?
Skriv endelig hvis du får afprøvet crumble.

Reply
Jørgen Lange 7. december 2021 - 19:03

Min hustru og jeg “legede” jul i dag. Der er heldigvis til endnu en aften. Det ryger i fryseren.
Vi brugte braskartofler og rødkålsalat med appelsin, valnødder og rosiner som tilbehør.
Næste gang bliver det med brunkartofler
Kan varmt anbefales❤

Reply
Stinna 7. december 2021 - 20:30

Uhm det lyder nu også lækkert :-) Dejligt at opskriften kan bruges.

Reply
5 from 3 votes (1 rating without comment)

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.