Italiensk fladbrød

af Stinna

Italiensk fladbrød, også kaldet crescia, er et lækkert brød bagt med smør. Det italienske fladbrød kan fyldes med lige hvad du ønsker og spises som en slags sandwich.

Italiensk fladbrød med fyld

Dette italienske fladbrød er sprødt, lækkert og helt perfekt som en sandwich eller en wrap. Det specielle ved dette fladbrød er, at dejen smøres med smør. Derefter skal dejen trilles til en snegl og efterfølgende rulles flad. Det gør at dejen får ‘flager’, som man kender det fra butterdej. Dejen er derfor bestemt ikke fedtfri, men smager virkelig godt og kan fyldes med lige det fyld, du ønsker.

Crescia

Fladbrødet kaldes crescia eller piadini. Det er et brød bagt uden gær, men som laves af ganske få ingredienser. Fladbrødet er sprødt, lidt fedtet og smager virkelig godt. Opskriften lyder måske en anelse besværlig – men det er det ikke. Du skal blot sørge for at sætte lidt tid af, til at dejen kan hvile på køl.

Italiensk fladbrød

Forb. tid20 minutter
Tilb. tid20 minutter
Hviletid2 timer
Ret: Bagværk
Køkken: Italiensk, Vegetarisk
Antal: 6 stk.
Forfatter: Stinna
5 fra 2 stemmer

Ingredienser

Dej

  • 450 g hvedemel
  • 1 stk. æg
  • 1,5 dl letmælk
  • 1 dl koldt vand
  • 1/2 tsk. salt

Smørfyld

  • 100-120 g smør (alm. saltet), blødt (stuetemperatur)

Servering

  • neutral flødeost
  • 2 store håndfulde rucolasalat
  • 1 tsk. revet citronskal
  • 2 tsk. citronsaft
  • salt og peber
  • 2 kugler mozzarellaost
  • soltørrede tomater i olie

Sådan gør du

Dej

  • Start med at blande hvedemel, æg, mælk, vand og salt i en skål. 
  • Bland det hele godt sammen, til du har en sammenhængende dej. Du skal ikke ælte dejen længe, som når du bager boller. Men dejen skal samles og være ensartet. Dæk dejen til med et stykke plast eller et viskestykke. Sæt dejen på køl i 1 time. 

Rulning af fladbrød

  • Drys hvedemel på køkkenbordet.Del dejen i 6 lige store stykker og tril dem til kugler.Drys hver kugle med lidt hvedemel og rul nu dejen ud til cirka 25 centimeter. Hvis dejen klistrer, skal du blot drysse med lidt mere hvedemel.
  • Nu skal det bløde smør fordeles. Hvis dit smør ikke er helt blødt, kan du med fordel give det 10 sekunder i mikroovnen. Det er vigtigt at smør er blødt, så du nemt kan smøre det ud uden at ødelægge dejen. Fordel nu det bløde smør på brødet (kun cirka 1/6 af smøret – så der er til alle 6 brød).
  • Rul nu dejen sammen, som når man ruller dejen til kanelsnegle. Når dejen er rullet, skal du rulle dejen om sig selv, som en snegl. Gør dette ved alle dejkuglerne. Sæt dejen på køl – minumum 1 time og gerne længere. 

Bagning

  • Drys sneglene med lidt mel. Rul nu hver snegl ud til cirka 25 cm (3-4 mm tyk) med en kagerulle. Størrelsen skal passe til din stegepande. Brødet skal ikke være meget tyndt, så pas på med ikke at rulle det for meget. 
  • Opvarm nu en slip-let pande til middel-varme. Når panden er varm, skal første fladbrød bage. Det er ikke nødvendigt med fedtstof på panden. Når fladbrødet begynder at få bobler og er gyldent, skal du vende det. Det skal cirka have 2 minutter på hver side. Pas på at du ikke brænder det på – men panden skal alligevel være middelvarm. Kom gerne et viskestykke over det varme fladbrød og steg de resterende brød. 

Servering

  • Server de italienske fladbrød mens de stadig er lune – så er de bedst.
  • Skær mozzarellakuglerne i tynde skiver. Skyl rucola grundigt og kom det i en skål. Tilsæt citronskal, citronsaft, salt og peber.
  • Smør hvert brød med flødeost. Fyld brødet med mozzarellaost, soltørrede tomater og rucolasalat. Flip fladbrødet sammen og server. Velbekomme.

Dette italienske fladbrød er fra Urbino og kaldes også for crescia sfogliata. Oprindeligt laves brødet med ‘lard’, som betyder svinefedt. Jeg har byttet svinefedt ud med smør og det fungerer rigtig fint. Smør smørres ud på den tynde dej, som derefter skal rulles sammen. Det er rulningen der gør, at dejen får de lækre flager. De rullede ‘snegle’ skal gerne på køl i 1 time inden du ruller dem ud og bager dem. Men du kan sagtens lave dem noget tid inden du skal servere dem – så skal du blot rulle dem ud og stege dem, når du får gæster. 


Fyld disse italienske fladbrød med lige hvad du ønsker. Jeg har fyldt dem med neutral smøreost, rucolasalat vendt i citron, mozzarella og soltørrede tomater. 

Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil, hvor jeg deler endnu flere madbilleder.

6 Kommentarer

Tine 10. april 2022 - 19:30

5 stars
Det er virkelig de lækreste fladbrød jeg nogensinde har lavet! Det bliver ikke sidste gang

Reply
Stinna 11. april 2022 - 16:28

Tak for tilbagemeldingen – dejligt at du kan lide dem :-)

Reply
Eva Fabricius 4. marts 2023 - 22:58

Dem vil jeg vil jeg så gerne lave. Men kan ikke helt gennemskue hvordan jeg ruller dem? Bare fra en ende til en anden når de er rullet ud første gang? Og så har jeg en lang pølsetingest jeg ruller som en snegl? Og så er det sneglen jeg ruller ud efter de har været på køl? Men så virker det som om lagene er på den lodrette led??? Men må måske nok bare prøve mig frem

Reply
Stinna 8. marts 2023 - 15:39

Hej. Hvis du har Instagram, så har jeg en video af det under ‘reels’. Det er nok nemmest :-)

Reply
Christian 25. juli 2023 - 10:45

5 stars
For en gang skyld en opskrift på internettet der passer ned til sidste gram. Perfekt opskrift! Godt arbejde!

Reply
Stinna 25. juli 2023 - 12:07

Tak skal du have :-)

Reply
5 from 2 votes

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.