Persisk auberginegryderet med tomat, hvidløg og krydderier. For en måneds tid siden var jeg med min far (som står bag denne madhjemmeside) på persisk madlavningskursus, hvor vi lærte at lave lidt forskellige lækre retter. Én af disse retter er den dip som I ser på billedet – den smager SÅ skønt og jeg har fået lov til at dele den med jer – opskriften er denne. Men siden den dag til madlavningskursus har min far og jeg haft planer om, at vi selv skulle afprøve nogle opskrifter derhjemme.
Vegetarisk gryderet med aubergine
Én af de retter vi lavede sammen er denne persiske aubergineret med tomater, skønne krydderier, frisk mynte og hvidløg. Den smagte virkelig skønt og vi spiste retten som fyld i madpandekager (også kaldt dosa), selvom jeg har læst at en lignende ret, khoresh: Bademjoon, spises med ris til. Jeg aner ikke om denne ret er ægte persisk, men den er ihvertfald inspireret deraf.
Men nu til opskriften på persisk auberginegryderet:
Persisk auberginegryderet med tomat, hvidløg og krydderier
Ingredienser
- 1 stk. aubergine
- 2 spsk. salt
- 1 spsk. olivenolie
- 2 stk. løg
- 4 fed hvidløg
- 1/2-1 tsk. kanel, stødt
- 1/2-1 tsk. spidskommen, stødt
- 1/2-1 tsk. paprika, stødt
- 1/2-1 tsk. gurkemeje, stødt
- 6 stk. tomater
- 1/2 dl vand
- 1 lille håndfuld frisk mynte
Sådan gør du
- Start med at skære auberginen i mindre tern, ca 2×2 cm (ikke så vigtigt). Kom dem i en skål med kold vand og drys groft salt i vandet. Rør det rundt. Lad auberginerne stå i 15 minutter.
- Hak løg og hvidløg. Kom olie på en pande og varm det op til middel varme. Tilsæt løg og lad det stege, til løgene er blevet klare/gennemsigtige. Tilsæt hvidløg og krydderier og lad det stege lidt igen – 1-2 minutter.
- Hæld vandet fra auberginen. Tilsæt aubergine til panden.
- Lad det stege i ca. 10 minutter, til auberginen er begyndt at blive blød.
- Skær tomaterne i halve. Fjern kernerne. Skær tomaterne i halve og tilsæt dem til panden. Tilsæt vand.
- Kom låg på panden og lad det stege/koge ved lav varme i ca. 20 minutter.
- Smag retten til med salt. Tilsæt evt. mere vand, hvis det bliver for tørt.
- Hak til sidst frisk mynte og bland i. Serveres varm som tilbehør eller som fyld i pandekage.
- Velbekomme.
Noter
Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag.
9 Kommentarer
Det ser så lækkert ud! Den skal jeg prøve! Jeg lavede for nyligt fesenjan, som er en persisk gryderet med granatæble og valnøddesovs (og kikærter i stedet for den traditionelle kylling), og det blev mega lækkert!
Jeg er vil med det persiske køkken!
Ps. tillykke med specialet :)
Tak skal du have – og tak for fiffet med den ret. Det må jeg prøve! Jeg er helt ny inden for persisk mad, men det smager jo så skønt :-)
Mums! Den aubergineret har jeg ventet på, siden jeg så den på din Instagram
Fedt! Jeg håber at du kan lide den :-)
Fjerner du kernerne fra tomaterne? :-)
Ja det gør jeg :-)
Hej
Er det stærk eller sød paprika der skal i?
Bedste hilsner Sandra
Hej :-) Du kan bruge begge dele – men jeg bruger oftest sød.
Hej Stinna
Mange tak for svar – jeg vil prøve med den søde så .
Bedste hilsner Sandra