Go Back
+ servings
Valnøddeboller
Udskriv

Valnøddeboller med surdej

Ret Bagværk
Køkken Vegetarisk
Antal 11 stk.
Forfatter Stinna

Ingredienser

Autolyse

  • 7 dl koldt vand
  • 700 g hvedemel (gerne med højt proteinindhold)

Resten

  • 2 ært gær
  • 1/2 dl koldt vand
  • 1,5 dl tørrede tranebær, hakkede
  • 1,5 dl valnødder, grofthakkede
  • 2 tsk. groft salt
  • 2 dl aktiv surdej
  • 1 spsk. sukker
  • 2-2,5 dl hvedemel

Sådan gør du

Autolyse

  • Start med at røre mel og vand sammen i en skål. Lad det stå på køkkenbordet i 2 timer, med låg på eller et klæde over.

Dejen

  • Rør nu 2 ært gær ud i 1/2 dl koldt vand. Kom dette i skålen med mel og vand (fra autolysen).
  • Tilsæt surdej, sukker og mel. Ælt nu dejen sammen i et par minutter.
  • Tilsæt valnødder, tranebær og salt. Ælt nu dejen på røremaskine i cirka 10 minutter. Dejen skal blive elastisk, men skal stadig være ret flydende. Dejen bliver mere fast, når den har stået på køl. Kom låg på bøtten. Lad dejen stå ved stuetemperatur 30 minutter.

Foldning

  • Efter de 30 minutter skal dejen foldes. Med våde hænder tager du fat i hver 'side' af dejen og folder ind over resten af dejen. Gør dette med fire sider. Lad nu dejen stå igen i 30 minutter. Dette gøres i alt 3 gange. Sæt derefter dejen i køleskabet i 10-12 timer.

Bagning

  • Tænd ovnen på 275 grader. Placer et bagestål eller en bageplade i midten af ovnen. Lad ovnen varme op en times tid.
  • Tag dejen ud af køleskabet og placer skålen et lunt sted, mens ovnen varmer op.
  • I de sidste 10 minutter inden bollerne skal ind, placeres et ildfast fad i bunden af ovnen. Hæld kogende vand deri og luk ovnen.
  • Drys mel på køkkenbordet. Vend dejen ud på bordet. Med en skarp kniv eller en 'dej-skærer' deles dejen i cirka 11 stykker. Placer dem på et stykke bagepapir på en bageplade med det samme. Du kan med fordel se om du kan stramme bollerne en smule op, når du skærer dem. Drys med lidt hvedemel.
  • Skru ovnen ned på 250 grader (alm. ovn). Træk bagepapiret fra bagepladen over på den varme bageplade. Luk ovnen og bag bollerne i 8 minutter.
  • Fjern nu det ildfaste fad med vand. Skru ovnen ned på 220 grader og bag bollerne i 10-12 minutter.
  • Lad bollerne køle af, inden de skæres over og spises. Velbekomme.