Go Back
Chokoladeboller
Udskriv

Chokoladeboller

Ret Bagværk
Køkken Vegetarisk
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hævetid 1 time 15 minutter
Antal 15 stk.
Forfatter Stinna

Ingredienser

  • 2,5 dl kold sødmælk
  • 25 g gær
  • 70 g sukker
  • 2 stk. æg
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 lille tsk. groft salt
  • 550 g hvedemel
  • 60 g smør blødt
  • 150 g mørk chokolade (gerne 70-80%)

Pensling

  • 1 stk. sammenpisket æg

Sådan gør du

  • Kom gær og mælk i en skål. Jeg bruger min røremaskine. Opløs gær.
  • Tilsæt sukker, æg, kardemomme og salt. Rør det sammen, til der ikke er nogen klumper.
  • Tilsæt hvedemel (hold gerne lidt igen med de sidste 50g). Måske du skal bruge mindre eller en smule mere. Lad dejen ælte nogle minutter.
  • Tilsæt nu blødt smør i tern og ælt dejen, til den er blank og smidig.
  • Tilsæt chokoladeknapperne/stykkerne og vend dem ind i dejen, så de er fordelt godt. Ælt dem ikke for længe, så kan chokoladen smelte ind i dejen.
  • Lad dejen hæve i 45 minutter et lunt sted med et fugtigt viskestykke over.
  • Hæld lidt mel på et bord. Del dejen i cirka 15 stykker. Jeg vejede mine af til 80g pr. stk.
  • Spænd chokoladebollerne op ved at folde siderne ned under bunden. Tril derefter bollerne runde på køkkenbordet og placer dem med lukningen ned af.
  • Kom chokoladebollerne i et ildfast fad beklædt med bagepapir. Der skal være lidt plads i mellem dem - resten kan placeres på en bageplade, hvis din form ikke er stor nok.
  • Lad bollerne hæve 30 minutter under et fugtigt klæde.
  • Imens tændes ovnen på 220grader alm. ovn (over-og undervarme).
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg.
  • Bag bollerne i 13-15 minutter, til de er gyldne. Hvis din ovn bager for mørkt oppe fra, kan du komme et stykke stanniol over bollerne og rykke formen lidt længere ned i ovnen - så kan du give dem de sidste minuttter her.
  • Spises lune med smør på. Velbekomme.

Noter

Du kan sagtens bruge en plade mørk chokolade, som du så hakker. Men prøv også gerne med hele mørke chokoladeknapper - de er særligt fine til chokoladeboller.