Start med at lune mælken i en gryde. Den skal kun være lun, da gær ellers ikke kan hæve.
Smuldr gær i en skål. Tilsæt det lune mælk og rør rundt. Jeg brugte en røremaskine.
Riv appelsinskal og pres saft af appelsinen. Tilsæt til skålen.
Tilsæt sukker, kanel, kardemomme, æg og salt.
Tilsæt nu mel. Kom ikke det hele i på én gang, da der er forskel på mel.
Tilsæt smør i tern.
Hak de tørrede tranebær og tilsæt dem til dejen.
Ælt nu dejen til den slipper kanterne. Den skal være fedtet, men ikke klistre - men bestemt heller ikke tør.
Lad dejen hæve i 1 time et lunt sted med et viskestykke over skålen.
Efter 1 time skal bollerne formes.
Vej bollerne af så de vejer cirka 70g stykket.
Tril bollerne på en ren bordplade - mel burde ikke være nødvendigt.
Placer bollerne på en bageplade. Lad dem nu hæve 30 minutter med et viskestykke over.
Tænd ovnen på 180 grader (ikke varmluft, men over-og undervarme).
Pensel bollerne med æg og drys med kanel og hakkede mandler.
Bages midt i ovnen i 10-12 minutter. Hold øje med dem, der er forskel på ovne. De er færdige når de er gyldne og lyder hule, når du banker under dem.
Spises lune med smør på. Velbekomme.