Go Back
Grove bagels
Udskriv

Grove bagels - lækre seje bagels

Ret Bagværk
Køkken Vegetarisk
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Hævetid 1 time
Antal 10 stk.
Forfatter Stinna

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 4 dl lunkent vand
  • 1 spsk. groft salt
  • 4 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. sukker / sirup
  • 3 dl rugmel
  • ca. 7 dl hvedemel

Kogevand

  • tilsæt lidt sukker til kogevandet

Pensling

  • 1 sammenpisket æg.
  • Drys med kerner.

Sådan gør du

  • Kom gær og vand i en skål. Rør det godt sammen. Jeg bruger min røremaskine til denne opskrift, men du kan nok også godt gøre det i hånden - de bliver bare bedst af at blive æltet rigtig godt.
  • Tilsæt salt, olivenolie og sukker. Rør det rundt.
  • Tilsæt nu alt mel og ælt det godt. Jeg satte min maskine til at køre for fuld hastighed i ca. 10 minutter. Dejen skal gerne slippe kanten. Hvis din dej er for klistret, så tilsæt mere hvedemel. Den må gerne være lidt klistret, men du skal kunne forme bollerne af den efter hævning.
  • Sæt nu dejen til at hæve 1-2 timer et lunt sted med et viskestykke over. Dejen skal hæve op til næsten dobbelt størrelse.
  • Efter hævning:
  • Når den time er gået deles dejen i 10 stykker. Hvert stykke formes til en lille bolle.
  • Tænd ovnen på 200 grader (ikke varmluft).
  • Find en stor gryde frem og tilsæt vand. Bring vandet i kog og tilsæt lidt sukker - jeg har ikke tal på hvor meget, men bare en smule. Dette skulle få overfladen til at blive ekstra sprød og skinnende.
  • Prik hul i bollerne med en finger. Stræk med dine fingre, så hullet bliver en smule større.
  • Kom dine bagels ned i kogevandet (2 ad gangen). Giv dem ca. 1 minut på hver side og vend dem med en gaffel. Fisk dem op igen med en gaffel og placer dem på et bagepapir.
  • Fortsæt med alle bollerne.
  • Pensel bollerne med sammenpisket æg og drys med kerner - jeg brugte nigellafrø og sesamfrø.
  • Kom bagepladen i ovnen. Herhjemme fik de mellem 20-25 minutter, men hold øje med dem. De skal være gyldne, men må heller ikke få for længe i ovnen.
  • Lad dem køle (lidt) af inden de spises.
  • Velbekomme.