Go Back
Koldhævede morgenboller
Udskriv

Koldhævede boller

Nemme koldhævede boller med groft mel og hørfrø. Røres sammen i hånden om aftenen og sætte derefter i køleskabet.
Ret Bagværk, Grovboller
Køkken Vegetarisk
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Antal 8 stk.
Forfatter Stinna - www.stinna.dk

Ingredienser

  • 2 ært gær (to små stykker gær)
  • 4 dl koldt vand
  • 6 dl hvedemel
  • 2 dl rugmel
  • 1/2 dl hørfrø ( Du kan også skifte frø ud med solsikkekerner)
  • 1/2 dl chiafrø (kan udskiftes med hørfrø)
  • 1-2 små tsk. groft salt

Sådan gør du

  • Start med at gær ud i vand. Tilføj de resterende ingredienser (pånær salt). Dejen skal være klistret, men skal kunne røres rundt med en ske.
  • Rør det godt sammen og lad dejen stå 1 time ved stuetemperatur.
  • Tilsæt nu salt og rør det godt rundt. Dejen skal stadig være klistret, men til at røre i. Lad det stå i 1 time.
  • Efter 1 time foldes dejens sider op over dejen med en ske.
  • Lad dejen stå i 20 minutter og fold dejen igen. Dette gøres gerne 2 gange mere, men de sidste gange kan godt undlades. Kom et låg på skålen (eller noget andet lufttæt, så dejen holder på fugten). Sæt dejen på køl natten over.
  • Om morgenen tændes ovnen på 250 grader (ikke varmluft). Lad en plade stå i midten af ovnen (eller sæt dit bagestål derind, hvis du har sådan et). Tag dejen ud af køleskabet og placer den et lunt sted, mens ovnen varmes op.
  • Efter en halv times tid er ovnen varm. Drys mel på køkkenbordet. Hæld drejen ud på bordet og skær dejen i 8 stykker. Drys med lidt mel på toppen af dem.
  • Placer bollerne på en kold bageplade beklædt med bagepapir. Træk forsigtigt bagepapiret fra den kolde bageplade over på den varme bageplade. Bag bollerne til de er gyldne og føles hule, når du banker under bunden.
  • Spises lune med smør på.

Noter

De resterende boller kommes i en frysepose og opbevares ved stuetemperatur - eller fryses ned.