Go Back
Udskriv

Vegetarisk brun sovs - den perfekte julesovs

Ret Tilbehør
Køkken Jul, Vegetarisk
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Antal 2 personer
Forfatter Stinna - www.stinna.dk

Ingredienser

  • 20 g smør (eller Naturli' smørbar for en vegansk version)
  • 2 stk. løg
  • 1 fed hvidløg
  • 4 dl rødvin (evt. ekstra rødvin inden servering)
  • 4 stk. laurbærblade (tørrede)
  • 100 g knoldselleri
  • 1 stk. gulerod
  • 1/2 spsk. tomatpure
  • 1 håndfuld frisk timian
  • 2 tsk. soyasauce
  • 1 tsk. marmelade (jeg bruger oftest ribs - eller hindbær marmelade)
  • 1/4 L piskefløde ( eller soyafløde (den til madlavning)
  • salt og peber
  • saucekulør

Sådan gør du

  • Start med at skære løg og hvidløg i stykker. Det skal ikke snittes fint, da saucen skal sies til sidst.
  • Kom smør i en gryde og tilsæt løg og hvidløg.
  • Lad løg og hvidløg stege til de er klare, mens du klargør resten af grøntsagerne.
  • Skræl og skær knoldselleri og gulerod i mindre stykker. Kom det i gryden.
  • Tilsæt rødvin, laurbærblade, tomatpuré og timian.
  • Lad nu saucen simre så længe, som du synes. Sovsen skal simre i minimum 30 minutter - gerne længere. Tilsæt evt. mere rødvin, hvis sovsen bliver for tyk.
  • Nu skal saucen sies. Kom den siede sauce tilbage i gryden.
  • Tilsæt soyasauce, marmelade og fløde.
  • Smages til med salt og peber.
  • Lad den simre 10 minutter før servering.

Noter

Hvis du laver saucen dagen før, så tilsæt blot lidt mere rødvin og varm saucen op. Hvis du ønsker en vegansk brun sovs, så brug blot plantesmør og sojafløde.  
Hvis du ønsker en tykkere sovs, så kan den sagtens jævnes med maizena.