Go Back
Æbleboller
Udskriv

Grove æbleboller med kanel

Ret Bagværk
Køkken Vegetarisk
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 1 time
Antal 12 stk.
Forfatter Stinna

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 5 dl koldt vand
  • 1 spsk. sukker
  • 1,5 tsk. salt
  • 2 spsk. olie
  • 2 store æbler
  • 1 dl solsikkekerner
  • 2 tsk. kanel
  • 1 tsk. kardemomme (kan undlades)
  • 100 g grove havregryn
  • 1 stk. æg
  • 500-600 g hvedemel (eller mere - der er forskel på mel)
  • 200 g fuldkornshvedemel groft speltmel, fuldkornshvedemel eller noget lignende
  • 1 stk. æg til at pensle bollerne med.

Sådan gør du

  • Opløs gær i vand i en skål.
  • Tilsæt salt, sukker, solsikkekerner, kanel, olie og grove havregryn.
  • Tilsæt groftrevne (eller finthakkede) æbler og æg.
  • Tilsæt nu mel lidt efter lidt. Dejen skal være fast - men må ikke være tør (dvs. gerne lidt klistret).
  • Lad dejen hæve i en time ved stuetemperatur.
  • Når bollerne er hævet, tændes ovnen på 200 grader (ikke varmluft).
  • Kom bagepapir på en bageplade. Form bollerne i hænderne eller med en ske. Placer dem på bagepladen.
  • Pensl bollerne med et sammenpisket æg.
  • Når ovnen er varm sættes bollerne ind.
  • Bollerne skal bages til de er gyldne. I min ovn svarer det til ca. 20 minutter, men hold øje med dem - der er forskel på ovne!
  • Spises lune med smør på.

Noter

De boller du ikke får spist, fryses ned - så er der lækre boller til en anden dag.