Go Back
+ servings
Vegetar moussaka
Udskriv

Vegetar moussaka

Ret Aftensmad
Køkken Græsk, Vegetarisk
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Antal 4 personer
Forfatter Stinna

Equipment

  • Form (cirka 23 x 33 cm)

Ingredienser

Tomatsauce

  • 2 stk. løg
  • 2 fed hvidløg
  • olie til stegning
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 2 dl rødvin
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1/2 tsk. kanel
  • 1 spsk. oregano
  • 1 spsk. timian
  • 1/2 tsk. røget paprika
  • 1 spsk. soyasauce
  • 1 tsk. æblecidereddike eller alm. eddike
  • 1 dåse kogte belugalinser (svarer til 240 g kogte eller cirka 1,5 dl tørrede)
  • 1-2 dl vand

Grøntsager

  • 450 g kartofler
  • 1 stk. squash
  • 1 stk. aubergine

Mornaysauce

  • 50 g smør
  • 3 spsk. hvedemel
  • 3 dl letmælk
  • 100 g revet ost (fx gouda eller mozzarella)
  • revet muskatnød
  • salt og peber

Sådan gør du

Grøntsager

  • Skræl kartoflerne og kog dem i letsaltet vand. De skal ikke være udkogte, men have en smule bid. Lad dem afkøle og skær dem derefter i skiver.
  • Skær squash og aubergine i tynde skiver (cirka 3 mm).

Tomatsauce

  • Start med at hakke løg og hvidløg fint.
  • Kom olie i en gryde og steg løg og hvidløg i cirka 1 minut, uden at det brænder på. Tilsæt tomatpuré og lad det stege kort.
  • Tilsæt nu hakkede tomater, rødvin, krydderier, soyasauce, æblecidereddike og belugalinser. Lad det koge i cirka 15 minutter. Tilføj vand undervejs til rette konsistens. Smag til med salt.

Mornaysauce

  • Imens tomatsaucen koger, er det tid til at lave mornaysauce.Smelt smør i en lille gryde. Tilsæt mel og pisk det godt sammen.Tilsæt nu mælk og rør godt rundt, til saucen begynder at blive lidt tyk.Tilsæt lidt revet muskatnød, ost, salt og peber. Rør godt rundt og tag gryden af varmen.

Moussaka

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Nu er det tid til at samle moussakaen.
  • Smør et fad med olie. Kom en smule tomatsauce nederst i det ovnfaste fad.
  • Tilsæt et lag grøntsager (alle 3 slags) og kom derefter et lag grøntsagssauce på. Tilføj de sidste grøntsager og den sidste tomatsauce (så der er 2 lag af hver i alt). Hvis du synes der er for lidt væske, kan du tilføje en smule vand. Men er ikke nødvendigt.
  • Top retten med mornaysauce og bag moussakaen i 45-50 minutter midt i ovnen. Kom gerne et stykke stanniol over undervejs, så undgår du at ostesaucen bliver brun.
  • Spises varm med frisk persille på. Velbekomme.

Noter

I opskriften har jeg brugt belugalinser på dåse - svarende til 240 g kogte. Hvis du har de tørrede belugalinser, vil jeg anbefale at koge en større portion og fryse dem ned.