Go Back
+ servings
Grovboller med kerner
Udskriv

Grovboller med kerner

Ret Bagværk, Grovboller
Køkken Vegetarisk
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 1 time
Antal 16 boller
Forfatter Stinna

Ingredienser

  • 200 g kornblanding (knækkede hvedekerner, knækkede rugkerner, hørfrø, sesam og solsikkekerner)
  • 25 g gær
  • 4 dl koldt vand
  • 1 tsk. honning
  • 1 spsk. olivenolie
  • 150 g rugmel
  • 550-600 g hvedemel
  • 2 tsk. groft salt
  • 1 stk. æg til pensling
  • kerner til topping

Sådan gør du

  • Start med at koge kernerne i 4-5 minutter. Hæld derefter vandet fra og lad det køle helt af. Du kan også overhælde det med koldt vand, for at lade det køle hurtigere.
  • Oplæs gær i vand i en skål.
  • Tilsæt honning og olivenolie.
  • Tilsæt mel, de kogte (og afkølede) kerner og salt.
  • Lad dejen æltes på røremaskinen i ca. 5 minutter, til dejen bliver glattere. Alternativt kan du ælte den i hånden.
  • Kom et viskestykke over skålen. Lad dejen hæve i en time et lunt sted.
  • Tænd ovnen på 250 grader (alm. ovn, ikke varmluft). Lad en bageplade være inde i ovnen.
  • Beklæd en anden bageplade med bagepapir. Kom vand på hænderne og tag klatter af dej op. Placer dem på den kolde bageplade. Pensel bollerne med æg og drys med kerner.
  • Skru ovnen ned på 225 grader.
  • Træk forsigtigt bagepapiret med bollerne på over på den varme bageplade. Bollerne bages til de er gyldne. Dette tager 15-20 minutter, alt efter din ovn. Hold øje med dem. Du kan alternativt banke under en bolle. Den skal lyde hul, så er den færdig.
  • Bollerne spises lune med smør på. Velbekomme.

Noter

Bollerne kan sagtens fryses.