Udskriv

Groft rugbrød bagt med surdej (1 rugbrød)

Ret Bagværk
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 5 minutter
Hævetid 12 timer
Samlet tid 1 time 15 minutter
Antal 1 rugbrød
Forfatter Stinna - www.stinna.dk

Ingredienser

  • 2 dl surdej den skal boble og være aktiv
  • 4 dl skårne rugkerner
  • 5,5 dl koldt vand
  • 2,5 dl hvedemel
  • 4 dl rugmel jeg bruger en grov variant
  • 1/2 spsk. honning eller sirup
  • 1 dl hørfrø
  • 1,5 dl solsikkekerner
  • 1 lille spsk. groft salt
  • lidt olie til formen og 1 spsk. smør til pensling

Sådan gør du

  1. Rør alle ingredienserne sammen i en skål, jeg brugte bare en stor ske.Dejen skal være lidt tyk, men ikke helt fast. Måske som tyk havregrød.
  2. Kom lidt olie i rugbrødsformen og sørg for, at kanterne er smurte med olie. Formen skal være en ok størrelse. Mit rugbrød fylder ca. halvt op i formen.
  3. Kom dejen i formen og kom et vådt viskestykke over. Lad formen stå på køkkenbordet (ved stuetemperatur) i 12 timer.
  4. Når de 12 timer er gået og dejen er hævet en del, så er det klart til at blive bagt. Nogle kloge hoveder siger, at man kan holde øje med, om dejen har fået små bobler/huller i overfladen - så er det klart til at blive bagt.
  5. Tænd ovnen på 200 grader (alm. ovn).
  6. Prik brødet ca. 20 gange med en tynd pind - fx enden af et stegetermometer. Du skal prikke helt ned til bunden, dette for at undgå at skorpen hæver sig fra brødet.
  7. Når ovnen er varm, kommes brødet ind på en bageplade midt i ovnen.
  8. Bages i ca. 65-75 minutter, alt efter din form. Hold øje med det. Det skal være gyldent ovenpå. Hvis du har et termometer, så skal et rugbrød gerne være 97-98 grader i midten, så er det færdigt.
  9. Tag rugbrødet ud af ovnen og ud af formen.
  10. Pensel toppen med 1 spsk. smør, så det smelter.
  11. Lad rugbrødet køle af - ifølge Camilla Plum skal det stå i 4 timer, før du må skære af det - så er du helt sikker på, at det er nemt at skære i.
  12. Opbevares i en pose på køkkenbordet når det er kølet af.
  13. God bagelyst.