Udskriv

Sundere fastelavnsboller

Ret Bagværk
Hævetid 1 time 40 minutter
Antal 12 stk.
Forfatter Stinna - www.stinna.dk

Ingredienser

Dejen

  • 25 g gær
  • 1,5 dl lunken mælk brug den type du ønsker - du kan også bruge fx havremælk
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. kardemomme
  • ½ tsk. salt
  • skallen af 1 appelsin øko
  • 2 spsk. kokossukker eller honning, rørsukker, sukrin, agavesirup
  • 2 æg
  • 2 spsk. smør
  • 500 g mel vi brugte 250g speltmel og 250g hvedemel. Brug evt. hvid hvede istedet for speltmel, for et lysere udtryk

Creme

  • 2 æggeblommer
  • 2 dl mælk
  • 2 spsk. kokossukker
  • ½ tsk. vanillepulver ikke sukker
  • 2 spsk. maizena

Remonce

  • 100 g mandelmel kan laves ved at blende mandler fint
  • 2 spsk smør
  • 1 stor spsk honning/agavesirup

Ekstra fyld

  • friske æbletern
  • mørk chokolade

Topping

  • Mørk chokolade frysetørrede bær eller lidt nødder

Sådan gør du

Dejen

  1. Rør gær og lunken mælk sammen.
  2. Kom herefter smeltet smør, krydderier, salt, appelsin skal, æg, kokossukker og mel i.
  3. Ælt det sammen.
  4. Sæt det til hævning i 1 time.

Remonce

  1. Bland mandelmel, honning, smør og mandelessens.
  2. Sæt det til side, indtil dejen har hævet færdige.

Creme

  1. Cremen skal først laves, når dejen næsten har hævet færdigt. Ellers kan den blive for tyk, når den køler af.
  2. Rør æggeblommer, mælk, vanille, kokossukker og maizena sammen.
  3. Lad det koge langsomt op.
  4. Når det koger, begynder det at blive tykt. Brug et piskeris.

Resten

  1. Nu skal bollerne fyldes. Del dejen i 12 lige store klumper. Med en kagerulle rulles de nogenlunde tyndt, som på billedet.
  2. Kom 1 spsk creme,1 tsk remonce og hvad du ellers ønsker af fyld.
  3. Luk bollerne grundigt. Dette gøres ved at tage begge sider ind mod hinanden og derefter den øvre og nederste side mod hinanden. Luk godt til og vend bollen om, så åbningen er ned ad.
  4. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  5. Lad dem hæve igen under et viskestykke. Gerne 40 minutter et lunt sted.
  6. Når bollerne har hævet, så kan de pensles med lidt pisket æg.
  7. Bollerne bages ved 200 grader i 12-15 minutter ca - hold øje med dem, der er forskel fra ovn til ovn. De skal være gyldne, men bløde.
  8. Når de kommer ud af ovnen, kommes der lidt mørk chokolade oven på. Når det begynder at smelte, fordeles det med en kniv. Toppes med frysetørrede bær, lidt guldstøv eller hakkede nødder.
  9. De kan holde sig lækre et par dage, opbevar dem i en pose på køl - ellers kan de sagtens fryses og evt. varmes i en mikroovn.
  10. Velbekomme.