Koldhævede boller med ølandshvedemel

af Stinna

koldhaevede-boller-med-oelandshvedemel-2

Godmorgen. Lige nu sidder jeg i et sommerhus med tykke strømper, en stor kop kaffe og mine studiebøger foran mig. Jeg er smuttet i sommerhus i denne weekend, for at udvikle opskrifter til kogebogen og for at skrive på min bacheloropgave. Begge dele er noget jeg synes er spændende, men jeg havde brug for at komme lidt væk hjemmefra, for rigtigt at kunne samle mine tanker om begge projekter. Så imens jeg smovser lækkerier (det er primært kageopskrifter jeg er igang med), så forsøger jeg at være lidt seriøst med opgave skrivningen. 

Nu hvor jeg sidder sammen med min bachelorgruppe næsten alle ugens dage, forsøger vi at gøre især morgenerne hyggelige. Vi skiftes til at bage boller og starter lige dagen med en nybagt bolle og en kop kaffe. Til den slags morgener er de koldhævede boller virkelig geniale, da de passer sig selv i køleskabet og bare skal ‘klattes’ på en bageplade næste morgen – nemmere bliver det altså ikke. Så da studiegruppen forleden besøgte mig, havde jeg bagt disse lækre boller med ølandshvedemel. Jeg skyndte mig at tage disse billeder med min iphone, som egentligt klarede det at tage billeder ret fint.

Ølandshvedemel er en meltype, som skulle have en lidt anderledes smag en almindelig hvedemel. Nu er jeg jo lidt ny i alt det her bagning, men resultatet blev virkelig lækkert. Jeg brugte min opskrift på grove koldhævede boller, som jeg lige deler igen med jer  herunder. Ellers kan I se opskriften her: Nemme koldhævede grovboller.

koldhaevede-boller-med-oelandshvedemel

★ NEMME KOLDHÆVEDE GROVBOLLER – MED ØLANDSHVEDEMEL (9 STK) ★

1/4 pakke gær

5 dl koldt vand

2 tsk salt

4 dl ølandshvedemel

1/2 dl havregryn

1/2 dl hørfrø

5 dl groft mel (jeg brugte halvt grahamsmel og halvt fuldkornshvedemel)

Fremgangsmåde:

  1. Rør gær ud i koldt vand.
  2. Tilsæt salt.
  3. Rør melet i. Dejen skal være lidt våd og klistret, men den skal stadig kunne røres i med en ske.
  4. Kom et viskestykke over skålen og sæt skålen i køleskabet (gerne natten over).
  5. Kom dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Du kan gøre dette med en ske, eller gøre dine hænder våde med koldt vand – så er de nemme lige at gøre lidt runde i formen.
  6. Bollerne kan pensles med æggeblomme.
  7. Tænd ovnen på 230g (ikke varmluft).
  8. Når ovnen er varm, sættes bollerne ind. Mine fik 15-20 minutter.
  9. Lad dem køle lidt af –  du har nu skønne boller. Spises lune med smør.
  10. Velbekomme!
Print Friendly, PDF & Email
5 Kommentarer

5 Kommentarer

Camilla 27. november 2016 - 10:47

det lyder virkelig som en god idé at komme lidt væk – jeg har selv overvejet det, da jeg simpelthen har så mange overspringshandlinger, som jeg hellere vil give mig til end min bachelor ;) God fornøjelse med bagningen og opgaveskrivningen :)

Reply
Stinna 27. november 2016 - 10:53

God idé! Det kan virkelig anbefales :-) Også god fornøjelse til dig!

Reply
Michelle 10. juli 2018 - 10:35

Jeg har i min sommerferie besluttet mig for at begynde at bage mere brød og blive bedre til at lave mad fra bunden. Da det er en hel ny verden for mig at bage, tænkte jeg, at det var bedst at starte med en let opskrift og faldte over den her. Første portion er netop blevet bagt og både jeg og kæresten er meget begejstret! De er super nemme, dejlige grove og mættende og overraskende luftige. Så mange tak for opskriften, den er et hit!

Reply
Rikke 16. april 2019 - 16:49

Kan man bruge alm. hvedemel? :)

Reply
Stinna 17. april 2019 - 17:19

Hej Rikke. Det tænker jeg sagtens :-)

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne hjemmeside bruger cookies. Accepter Læs mere

Privacy & Cookies Policy