Chokorug – rugbrød med mørk chokolade og nødder. Denne opskrift på chokorug er perfekte til madpakken eller som en sød eftermiddagssnack. De er søde og smager skønt af rugbrød og chokolade.
Chokorug opskrift
Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har købt chokorug hos Lagkagehuset. Deres chokorug smager fantastisk og jeg har i denne opskrift forsøgt at gøre dem kunsten efter. Mine rugbrødsboller med chokolade er toppet med hakkede mandler – men ellers kan du også sagtens bruge hakkede hasselnødder.
Disse rugbrødssnacks med chokolade er helt perfekte til madpakken og herhjemme har vi gerne en pose med chokoladerugbrød med, hvis vi skal på tur – de er nemlig geniale at have med på farten. Min opskrift herunder er lavet uden surdej, men i stedet har jeg brugt kærnemælk. Kærmemælk bidrager til den syrlige smag af rugbrød. Hvis du i stedet vil prøve med surdej, så kan jeg anbefale mine rugbrødsmuffins med chokolade og surdej.
Chokorug
Ingredienser
Rugkerner
- 3 dl knækkede rugkerner
- 5 dl vand (det vand de koges i)
Resterende ingredienser
- 5 dl kærnemælk
- 25 g gær
- 2-3 dl koldt vand
- 2 små tsk. salt
- 5 spsk. mørk sirup (alm. sirup kan også bruges)
- 3 dl solsikkekerner
- 1 dl hørfrø
- 10-11 dl rugmel
- 1 spsk. kakaopulver
- 200 g mørk chokolade
Topping
- 100-150 g hakkede mandler
Sådan gør du
Rugkerner
- Kog de knækkede rugkerner i vand, til de er møre og vandet er kogt væk. Lad dem køle helt af.
Resterende ingredienser
- Kom kærnemælk, gær og vand i en skål. Jeg bruger min røremaskine. Opløs gær helt.
- Tilsæt salt, sirup, solsikkekerner og hørfrø. Rør det rundt.
- Tilsæt rugmel og kakao. Lad røremaskinen ælte dejen i cirka 5 minutter.
- Hak mørk chokolade groft og tilsæt til dejen. Bland det godt sammen.
- Lad nu dejen hæve under et viskestykke i 1 time.
- Efter 1 time tændes ovnen på 175grader varmluft.
- Hak mandlerne.
- Med fugtige hænder formes en lille kugle af dejen (behøver ikke at være rund). Dyp den i hakkede mandler og placer på en bageplade beklædt med bagepapir. Der er dej nok til 2 plader med chokorug. Lad dem hæve, til ovnen er helt varm.
- Bag dem på samme tid i ovnen i cirka 40 minutter. Hold øje med dem, ovne er forskellige. Lad dem køle af, inden de spises.
Frysning af rugbrødsboller med chokolade
Chokorug kan sagtens fryses, så holder de sig bedst. Frys dem ned når de er afkølet. Gerne i små portioner, så kan de tages op når de skal spises. Lad dem tø op på køkkenbordet og spis dem kolde. De smager allerbedst den dag de er bagt – og derfor anbefaler jeg også, at de fryses ned samme dag.
Opskrift med rugkerner
I denne opskrift har jeg tilsat knækkede rugkerner. For at rugkernerne ikke skal være for hårde, har jeg kogt dem i vand først. På denne måde bidrager de også med fugt til rugbrødsbollerne, så de holder sig bedre frisk.
Du er også meget velkommen til at følge med på min Instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder.
6 Kommentarer
Hej Stinna,
Mine Rugboller mangler lige de sidste 12 minutter i ovnen jeg gik stærkt ud fra, at de kogte rugkerner skulle tilsættes dejen – selvom det ikke står i opskriften
Her dufter herligt – og jeg ser frem til at sætte tænderne i dem.
Mvh Mette
Det skulle de – det retter jeg lige :-)
Mine er lige kommet ud af ovnen og virker umiddelbart lækre. Jeg var lidt i tvivl om hvornår de kogte kerne skulle i, men tænkte det nok var ligemeget. Jeg tåler ikke mandler, så jeg dyppede halvdelen af brødene i solsikkekerne isteder. Det smager også godt.
Mvh Anette
Jeg håber at de blev gode :-)
Kan man undlade rugkerner?
Mvh Nete
Hej, det tror jeg desværre ikke i denne opskrift :-)