Chokorug – små rugbrød med chokoladestykker

af Stinna

Chokorug – små rugbrød med chokolade. Som jeg delte med jer herinde for ikke så længe siden, så er jeg begyndt at bage rugbrød herhjemme. Jeg bager dog ikke store rugbrød, men istedet små rugbrød som er perfekte til madpakken. Denne gang har jeg valgt at tilsætte mørk chokolade til mine minirugbrød og det smagte virkelig skønt – og det fungerer som en rigtig lækker eftermiddagssnack og jeg forestiller mig, at de kommer til at redde mig mange eftermiddage på uni.

Rugbrødet her er bagt med surdej. Det vil jeg virkelig anbefale, da det giver en virkelig god smag til brødet, så det kommer til at smage af ægte rugbrød. Jeg har før forsøgt mig uden, men det har aldrig fået den rette smag. Min surdej har jeg fået af min far, som har fået den af en nabo osv. Jeg ved at man kan anskaffe sig surdej rundt omkring, hvis man ikke lige kender en der har en stående.

Til disse små chokorug har jeg tilsat 85% chokolade. Næste gang vil jeg tilsætte en smule hakkede hasselnødder til og måske drysse dem på toppen. De små chokorug er bagt i muffinsforme (mine er af silikone) og er virkelig nemme at lave.

Chokorug – små rugbrød med chokoladestykker
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 15
Ingredients
  • Dag 1:
  • 2 dl surdej (jeg bruger en med hvedemel og rugmel. Min surdej er ret tyk)
  • 80g rugkerner, knækkede
  • 80g solsikkekerner (kan byttes ud med flere rugkerner)
  • 80g hørfrø
  • 80g groft rugmel
  • 80g hvedemel
  • 1 spsk. sirup
  • ½ tsk. flydende malt (kan undlades, men giver farve og smag)
  • 2 dl koldt vand
  • 1 spsk. groft salt
  • Dag 2:
  • blanding fra dag 1
  • 200g groft rugmel
  • 15g gær
  • 2-3 dl vand (eller mere, det kommer an på hvor tyk din dej er. Jeg kommer lidt mere i)
  • 200g mørk chokolade, grofthakket- evt. mere (jeg brugte 85%)
Instructions
  1. Dag 1: På førstedagen blandes alle ingredienserne sammen i en skål.
  2. Kommes på køl i mindst 12 timer med et håndklæde over.
  3. Dag 2: Tag skålen ud af køleskabet. Tilsæt nu resten af ingredienserne (inklusiv det hakkede mørke chokolade) og rør det godt rundt – dette kan gøres med en ske. Dejen skal ikke være for tyk og heller ikke for tynd. Jeg har min dej så tyk, at jeg med en ske kan komme det i forme – men det flyder ikke helt ud selv.
  4. Nu skal dejen hæve lunt i 1-2 timer.
  5. Kommes i forme og prik overfladen med en gaffel.
  6. Bages i 50 minutter i en forvarmet ovn ved 190grader (ikke varmluft).
  7. Lad dem køle lidt af og spises med smør på.
  8. Velbekomme.

 

Print Friendly, PDF & Email
2 Kommentarer

2 Kommentarer

Nanna Kristina Larsen 29. januar 2018 - 11:35

Hvis man nu er lidt utålmodig, og aldrig har prøvet at lave en surdej – findes der så et alternativ jeg kan bruge til denne opskrift?

Reply
Stinna 29. januar 2018 - 18:45

Hej Nanna, jeg har desværre ikke forsøgt uden surdej. Men måske noget mere gær? Men det kræver lidt mere væske på førstedagen, jeg ville nok bruge en form for yoghurt for at få den lidt syrlige smag frem – men igen, jeg har ikke prøvet det :-)

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.