Persisk auberginegryderet med tomat, hvidløg og krydderier

af Stinna
Persisk auberginegryderet

Persisk auberginegryderet med tomat, hvidløg og krydderier. For en måneds tid siden var jeg med min far (som står bag denne madhjemmeside) på persisk madlavningskursus, hvor vi lærte at lave lidt forskellige lækre retter. Én af disse retter er den dip som I ser på billedet – den smager SÅ skønt og jeg har fået lov til at dele den med jer – opskriften er denne. Men siden den dag til madlavningskursus har min far og jeg haft planer om, at vi selv skulle afprøve nogle opskrifter derhjemme.

Vegetarisk gryderet med aubergine

Én af de retter vi lavede sammen er denne persiske aubergineret med tomater, skønne krydderier, frisk mynte og hvidløg. Den smagte virkelig skønt og vi spiste retten som fyld i madpandekager (også kaldt dosa), selvom jeg har læst at en lignende ret, khoresh: Bademjoon, spises med ris til. Jeg aner ikke om denne ret er ægte persisk, men den er ihvertfald inspireret deraf.

Men nu til opskriften på persisk auberginegryderet:

Persisk auberginegryderet med tomat, hvidløg og krydderier

Persisk vegetarret. Mængden er til fire personer, hvis det er som tilbehør til andet mad også.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid30 minutter
Ret: Aftensmad
Køkken: Persisk
Servings: 4 personer
Author: Stinna – www.stinna.dk
4.50 fra 6 stemmer

Ingredienser

  • 1 stk. aubergine
  • 2 spsk. salt
  • 1 spsk. olivenolie
  • 2 stk. løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1/2-1 tsk. kanel, stødt
  • 1/2-1 tsk. spidskommen, stødt
  • 1/2-1 tsk. paprika, stødt
  • 1/2-1 tsk. gurkemeje, stødt
  • 6 stk. tomater
  • 1/2 dl vand
  • 1 lille håndfuld frisk mynte

Sådan gør du

  • Start med at skære auberginen i mindre tern, ca 2×2 cm (ikke så vigtigt). Kom dem i en skål med kold vand og drys groft salt i vandet. Rør det rundt. Lad auberginerne stå i 15 minutter.
  • Hak løg og hvidløg. Kom olie på en pande og varm det op til middel varme. Tilsæt løg og lad det stege, til løgene er blevet klare/gennemsigtige. Tilsæt hvidløg og krydderier og lad det stege lidt igen – 1-2 minutter.
  • Hæld vandet fra auberginen. Tilsæt aubergine til panden.
  • Lad det stege i ca. 10 minutter, til auberginen er begyndt at blive blød.
  • Skær tomaterne i halve. Fjern kernerne. Skær tomaterne i halve og tilsæt dem til panden. Tilsæt vand.
  • Kom låg på panden og lad det stege/koge ved lav varme i ca. 20 minutter.
  • Smag retten til med salt. Tilsæt evt. mere vand, hvis det bliver for tørt.
  • Hak til sidst frisk mynte og bland i. Serveres varm som tilbehør eller som fyld i pandekage.
  • Velbekomme.

Noter

Mynte kan undlades – men det smager skønt i.

Persisk auberginegryderet

Du er også meget velkommen til at følge med på min instagramprofil. Her deler jeg endnu flere madbilleder og billeder fra min hverdag.

17 Kommentarer

Christine L 20. juni 2019 - 20:52

Det ser så lækkert ud! Den skal jeg prøve! Jeg lavede for nyligt fesenjan, som er en persisk gryderet med granatæble og valnøddesovs (og kikærter i stedet for den traditionelle kylling), og det blev mega lækkert!
Jeg er vil med det persiske køkken!

Ps. tillykke med specialet :)

Reply
Stinna 21. juni 2019 - 17:14

Tak skal du have – og tak for fiffet med den ret. Det må jeg prøve! Jeg er helt ny inden for persisk mad, men det smager jo så skønt :-)

Reply
Anne 21. juni 2019 - 19:53

Mums! Den aubergineret har jeg ventet på, siden jeg så den på din Instagram

Reply
Stinna 25. juni 2019 - 10:24

Fedt! Jeg håber at du kan lide den :-)

Reply
Ditte Marie Henriksen 26. januar 2021 - 18:13

Fjerner du kernerne fra tomaterne? :-)

Reply
Stinna 26. januar 2021 - 23:15

Ja det gør jeg :-)

Reply
Sandra 9. april 2021 - 13:05

Hej
Er det stærk eller sød paprika der skal i?
Bedste hilsner Sandra

Reply
Stinna 10. april 2021 - 10:13

Hej :-) Du kan bruge begge dele – men jeg bruger oftest sød.

Reply
Sandra 18. april 2021 - 16:08

Hej Stinna
Mange tak for svar – jeg vil prøve med den søde så .
Bedste hilsner Sandra

Reply
Tina Hansen 20. august 2024 - 18:31

5 stars
Superlækker ret. Smagfuld og delikat. Men den er ikke til 4 personer, men blot 2 . Der var ikke meget på tallerknen, men det der var, var rigtig godt

Reply
Stinna 21. august 2024 - 09:38

Tak skal du have, dejligt at det smagte godt. Herhjemme er der til 4, hvis vi spiser tilbehør til :-) Det skal jeg måske lige skrive lidt tydeligere.

Reply
Peter 3. november 2024 - 14:45

5 stars
Det er godt nok en meget lækkert ret, tros at jeg ikke to kærner ud af tomaterne :-)

Reply
Stinna 6. november 2024 - 14:39

Hvor dejligt! Mange tak :-)

Reply
Gitte 9. august 2025 - 20:15

3 stars
Hej Stinna – smagen var skøn, savnede dog lidt vægt på tomater, auberginer mm. (Var i drivhuset og høste)
Min ret kom til at se meget anderledes ud, nu er resten blendet og tænker det bliver super som sovs til en gang pasta.
God aften og tak

Reply
Stinna 13. august 2025 - 13:42

Hej! Tak for tilbagemeldingen :-) Det vil jeg forsøge næste gang.

Reply
Bente 20. januar 2025 - 20:42

5 stars
En af vores ynglings vegetarretter herhjemme

Reply
Stinna 22. januar 2025 - 19:04

Hvor er det dejligt at høre, tak!

Reply
4.50 from 6 votes (2 ratings without comment)

Tilføj en kommentar

Opskrift vurdering




Dette site anvender Akismet til at reducere spam. Læs om hvordan din kommentar bliver behandlet.