Vegetar eller veganer?

af Stinna

vegansk burger-3

Efter jeg i sidste uge delte mit indlæg om de kosttilskud jeg tager som vegetar, fik jeg en del forskellige spørgsmål fra jer. Nogle af dem lød på at I gerne vil vide mere om de kosttilskud jeg tager og andre af jer var interesserede i, hvorfor jeg er vegetar og ikke veganer – så det sidste vil jeg prøve at skrive lidt om i dette indlæg.

For noget tid siden delte jeg indlægget Hvorfor er du vegetar?, hvori jeg har delt lidt tanker om min kost som vegetar.

Som nogle af jer måske ved, så har jeg været vegetar siden jeg var 12 år gammel, så det er ved at være en del år efterhånden. Jeg blev vegetar fordi jeg ikke kunne lide konsistensen og smagen af kød, og det kan jeg stadig ikke. Min storesøster startede med at blive vegetar og så var det bare naturligt for mig at gøre det samme, selvom vores forældre ikke var.

Da jeg først blev vegetar fyldte etik og miljø ikke så meget for mig, hvilket det dog er kommet til siden hen. Jeg bor sammen med min kæreste, som spiser kød hver dag. Han spiser dog primært økologisk kød og det har jeg det egentligt fint med. Ikke at jeg nogensinde skulle bestemme det, men for mig kan det at spise økologisk kød give fin mening. På samme måde som at jeg spiser æg og mælkeprodukter, men kun hvis det er økologisk. Som jeg har det lige nu bliver jeg ikke veganer, da jeg som sagt stadig spiser både mælkeprodukter og æg. Jeg spiser dog begge dele i et meget begrænset omfang og har fx byttet mælk ud med rismælk derhjemme. Så helt veganer regner jeg ikke med at blive, da økologiske æg for mig stadig kan passes ind i en vegetarisk livsstil, hvor man stadig har fokus på både miljø og det etiske aspekt. Allerhelt køber jeg dog mine æg ved min mors økologiske ægge-pusher, så jeg ved at de søde høns har haft det godt.

Hvis jeg skulle noget, så ville jeg nok vælge at spise plantebaseret 80% af tiden og så spise mælkeprodukter og æg de resterende 20% af tiden, fx når jeg er hjemme hos familie og andet. Det er faktisk egentligt sådan jeg allerede spiser.

Jeg kunne godt tænke mig at høre hvad I tænker? Er I veganere, vegetarer, spiser I plantebaseret eller har I nogle tanker om jeres kost?

vegansk burger-2

18 Kommentarer

Lærke 10. juni 2016 - 11:43

Jeg traf valget om at blive vegetar primært ud fra sundhedsmæssige overvejelser, da jeg mener det er langt sundere at spise vegetabilsk end animalsk. Egentlig har jeg heller aldrig været så vild med kød hverken i smag eller i konsistens.
Dog er jeg ikke fanatisk med det at holde sig fra æg og mælk – jeg spiste øko æg efter crossfit og fylder nu hovedet med islagkage. ;-)

Reply
Stinna 10. juni 2016 - 15:53

Jeg har også valgt at spise øko æg og mælk, da det for mig stadig er et sundt og godt valg :-) men spændende at høre, hvorfor andre har valgt som de gør.

Reply
Michelle 10. juni 2016 - 12:52

Hej Stinna, tusind tak for dine tanker om vegansk/vegetarisk kost! Det får mig helt sikkert til at tænke lidt. Jeg er nemlig lige flyttet ind med min kæreste. Jeg har tidligere spist meget plantebaseret (dog ikke helt vegetarisk), men det er blevet begrænset efter indflytningen, da min kæreste er en ægte kødæder. Han elsker kød (også helst den økologiske slags) og det vil jeg ikke tage fra ham. Men jeg har længe gerne ville blive vegetar.
Har du nogle tanker og erfaringer med hvordan man begår sig som nylig vegetar blandt familie og kæreste, der ikke er det? Og hvordan gør du og din kæreste det i hverdagen med madlavningen? :-)

Hilsen Michelle

Reply
Stinna 10. juni 2016 - 15:55

Dejligt at du kan bruge indlægget :-) Jeg synes det fungerer fint herhjemme, med at være en vegetar og en kødspiser. Ofte laver vi aftensmad, hvor vi begge kan tilsætte hvad vi vil. Vi laver fx ofte madpandekager, hvori jeg får stegte kikærter og han får oksekød – ellers laver vi ét fad vegetarisk lasagne og ét fad med kød – det fungerer fint. Dog bliver min kæreste mere og mere OK med en kødfri dag engang imellem :-)

Reply
Linnea 10. juni 2016 - 13:53

Kød har aldrig været et hit hos mig, men det er først for nyligt, at jeg helt har skåret det fra. Det handlede meget om, at der selvfølgelig skulle være noget, der kunne træde i stedet for, så jeg var sikker på at blive mæt, og at det tog lang tid, før jeg følte mig inspireret og “modig” til at kaste mig ud i ingredienser som linser, bønner etc.. Jeg er nemlig vanvittigt kræsen ;-)
Ligesom dig spiser jeg nu æg og mælkeprodukter i meget begrænset mængde og spiser ellers plantebaseret. Det er noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv :-)

Reply
Stinna 10. juni 2016 - 15:56

Hvor dejligt at høre! Jeg er selv ret vild med bønner osv, men kan slet ikke spise fx tofu :-) Man skal lige finde ud af, hvad der virker for en.

Reply
Sabina 10. juni 2016 - 18:45

Jeg bliver nok aldrig helt vegetar (for jeg kan nemlig godt lide kød og fisk:-) ), men jeg kunne godt tænkte mig at skære ned på mit kødforbrug, måske ved ikke at spise kød til frokost.. Nu har jeg ikke lige fået tjekket om du allerede har skrevet et indlæg om det men det kunne være fedt med nogle indlæg om hvordan man kommer i gang og måske nogle frokost eksempler som er nemt at tage med på job og som holder en mæt i lang tid :-)

Reply
Stinna 10. juni 2016 - 20:26

Tak for det – jeg vil da helt klart lave lidt flere frokost på job eksempler. Hvis du søger på madpakke herinde, er der allerede lidt :-)

Reply
Kaya 11. juni 2016 - 07:11

For et år siden fik jeg problemer med maven: Af en eller anden grund har jeg meget svært ved at fordøje animalske produkter, være det mælkeprodukter, æg eller kød. Mine læger aner ikke, hvad jeg fejler, men da jeg var træt af mavekramper og andre ubehageligheder, så blev jeg veganer.
Lige som du var etik og miljø ikke grunden, selvom jeg syntes det var dejligt, at jeg kunne være mere miljøvenlig med min nye kost. Men i dag når jeg overvejer at forsøge kød igen for at tjekke min mave, så synes jeg slet ikke jeg etisk kan forsvare det længere. Det havde jeg aldrig troet.
Jeg har intet problem med at andre spiser kød: jeg er ikke militant veganer på nogen måde, men det glæder mig meget, når andre forsøger at spise mindre af det – både for dyrenes og miljøets skyld, men også for deres egen sundheds skyld! :)
God weekend!

Reply
Stinna 13. juni 2016 - 15:49

Jeg synes også at folk må spise lige hvad de har lyst til – men jeg bliver så glad, når folk har tænkt over det :-)

Reply
Olivia 12. juni 2016 - 06:31

Jeg spiser ikke oksekød af den grund, at det udleder store mængder CO2. Jeg spiser derfor kun kylling, æg, fisk og mælkeprodukter og prøver så vidt muligt at købe økologiske og lokaleråvarer :)
Sådan har jeg det bedst med :)

Reply
Stinna 13. juni 2016 - 15:49

Dejligt at få din vinkel med :-) Må indrømme at det ikke er noget jeg selv tænker helt vildt over :-)

Reply
Anna Warrington 13. juni 2016 - 13:21

Sikke nogle inspirerende og meget velreflekterede tanker Stinna! Jeg nyder at læse med og blive inspireret til grønnere mad. Jeg har selv været vegetar i 2 år, da jeg var teenager, men hoppede tilbage på kød, da jeg flyttede hjemmefra. Mine egne overvejelser går på, at jeg ikke føler, at jeg behøver gøre noget 100% – hvis jeg ikke er klar. Jeg spiser vegansk flere dage om ugen,. luger langsomt ud i alle animalske produkter, men har ikke brug for at kalde min kost noget eller udelukke visse fødevarer for evig tid. Det ved jeg ikke er særlig populært i veganske og/eller vegetariske kredse, men jeg mener personligt, at mindre godt kan gøre det. Alle behøver ikke leve helt plantebaseret, men hvis alle skar ned på deres forbrug, ville det stadig gøre en stor forskel for klimaet. Den etiske dimension kan vi så tage en anden dag :)

Reply
Stinna 13. juni 2016 - 15:51

Dejligt at du kunne lide indlægget Anna :-) Jeg synes også kun at man skal være vegetar, hvis man synes det er det rigtige. Jeg synes heller ikke at svaret nødvendigvis er at droppe kød + mælkeprodukter helt, men synes det er skønt at mange er begyndt at spise mere grønt :-)

Reply
Sonja 11. september 2018 - 14:52

Tak for din gode fortælling,om at være vegetar,har selv undgået kød et halvt pr,og har det fint med ikke at indtage det,ang.kæd du skriver om,så syntes jeg ikke jeg kunne lide de to,retter med det “falske” kød de har opfundet,valgte de retter for de var vegatarisk,at der så var kommet “snyde kæd/bøf” på overraskede mig,vil ik ha kød eller “snydekød” så jeg gør som du selv er inde på,nyder mange retter med rå grønsager,æg og mælkeprodukter hilsen sonja

Reply
Stinna 12. september 2018 - 14:54

Dejligt at du kan bruge indlægget :) Jeg er heller ikke til de opskrifter med ‘snyde-kød’, så hellere grøntsager :-)

Reply
Dennis 7. september 2021 - 17:01

Jeg er måske lidt sent ude ift. denne artikel, men personligt er jeg vild med smagen af kød og meget glad for det, men jeg valgte faktisk at blive “veganer” for et år til 2 år siden, før covid-19 var en ting.
Det startede egentlig som en udfordring og test for mig selv, da jeg trænede meget i den tid og havde hørt det kunne have en positiv indvirkning på træningen ift. styrke og muskel opbygning. Som Nordjyde i Kbh der var vant til at protein er vigtigt, var jeg skeptisk men nysgerrig, så jeg prøvede det af en måneds tid og blev meget positivt overrasket.
1) Jeg savnede ikke kød og animalske produkter så meget som forventet og 2) det havde en kæmpe indvirkning på muskel opbygning, min udholdendhed og så tabte jeg sågar også mere fedt samtidigt :)

Jeg vil dog sige at jeg er ret glad for mad, at lave det og at det skal smage godt, og synes der er rigtig meget vegansk mad der trænger til noget smag og nogle gange også bedre end det lige umiddelbart er ud af posen, men det har jeg efterhånden godt styr på og synes også du har gode opskrifter her, så tak for det :)

PS. “Vegansk” betyder at jeg ikke stiller krav til hvad andre laver når jeg er gæst. Er vi hjemme hos mormor og hun har lavet steg eller hvad nu, så spiser jeg og nyder det gevaldigt. Måske endda mere end før ;)

Tak for en gode side og mange dejlige opskrifter.
Vh Dennis

Reply
Stinna 10. september 2021 - 13:55

Tak for din besked – og det er da slet ikke sent. Spændende vinkel med din træning, det har jeg faktisk godt hørt om før. Jeg er enig i dig med, at det kræver at maden får godt med smag. Jeg vægter selv smagen virkelig højt – og mange tak for det :-)

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.