Hvorfor er du vegetar?

af Stinna

vegetar-3Jeg har været vegetar i mange år efterhånden. Faktisk har jeg været vegetar siden jeg var 12 år. Det er ikke noget jeg tænker meget over til dagligt, men især op til jul får jeg spørgsmålet ‘hvorfor er du egentlig vegetar’ ret ofte. Det er jo især i julemåneden, at man spiser store mængder mad sammen og oftest er det klassisk julemad, der serveres.

I starten da jeg blev vegetar, var det fordi jeg ikke kunne lide konsistensen af kød (og fordi min lidt seje storesøster blev vegetar!). Det er egentlig stadig grunden, men det er nok mest blot blevet en vanlig livsstil. En af grundende til at jeg er vegetar er dog, at jeg har det fantastisk med det. Jeg spiser derfor lige præcis som jeg har lyst til og jeg har aldrig lyst til at spise kød. Som vegetar synes jeg der er virkelig mange muligheder for at spise lækkert mad –   og at meget af det så er sundt, er bare et plus. Jeg har dog før stødt på vegetarer, som lever af brød og kage. Det synes jeg er lidt ærgerligt, nu hvor man kan spise så meget lækker mad som vegetar.

Et andet spørgsmål som jeg ofte hører er, om jeg som vegetar kan få nok protein. Jeg vil ikke ind på, hvor meget protein man skal have. Men jeg spiser en masse linser, bønner og æg – så jeg mangler vidst ikke noget.

Et sidste spørgsmål jeg ofte får, er om jeg ikke kommer i vitaminmangel. Igen har jeg erfaret, at det gør jeg ikke. Jeg bliver tjekket ved lægen engang imellem og der er mine tal helt fine.

Det er faktisk kun i juletiden, at jeg kan føle mig lidt besværlig som vegetar. Til de fleste julefrokoster plejer jeg at tage noget vegetarisk med, fx denne nøddepostej. Juleaften spiser jeg næsten alt de andre spiser, pånær kød og sauce. Der laver jeg bare noget til mig selv.

Hvis jeg har nogle vegetariske læsere vil jeg meget gerne høre, hvorfor I er vegetarer. Er det for dyrenes skyld, eller bryder I jer ikke om kød? Nu hvor jeg nævner det, at jeg ikke kan lide kødet, er det ikke fordi jeg ikke synes man skal tænke på dyrerne. Selvfølgelig skal man det :-) Det vigtigste er vel, at tage stilling til hvad man spiser og hvis man spiser kød – så tænker over, hvordan dyret har haft det og kvaliteten af det man putter i munden.

vegetar-2

33 Kommentarer

Dagmar 24. januar 2015 - 12:31

Jeg er ikke vegetar. Men jeg spiser meget lidt kød. Og mest kylling og fisk. Jeg synes den vigtigste årsag til dette er at passe på miljøet! Noget jeg ikke tror nok tænker over. Men som jeg synes kunne være spændende at høre et indlæg om din holdning til det? Og hvordan overvejelser om en bæredygtig livsstil og kost indflyder din hverdag?

Reply
Stinna 24. januar 2015 - 12:50

Det er også vigtigt! Det er især noget jeg tænker over, når jeg handler. For at spise miljørigtigt handler jo ikke kun om, hvorvidt man spiser kød eller ej. Jeg tænker især over, hvor mine råvarer kommer fra. For mig giver det mest mening at købe dansk, da maden derfor ikke transporteres så langt og vi dermed skåner miljøet. Men faktisk er jeg nok en lidt sjov vegetar, for der er mange ting der spiller ind :-)

Reply
Christine 24. januar 2015 - 13:42

Jeg har vært vegetarianer i 2 år og ble det på grunn av helsemessige årsaker. Jeg begynte å bry meg mer om hva maten vår utsettes før innen den ligger på tallerken, og ville unngå masseprodusert kjøtt/kylling/fisk som kanskje inneholder antiobiotika og andre ting jeg ikke vil putte i kroppen min. Og så merker jeg raskt at jeg hadde det mye bedre ved å spise variert og sunn vegetarkost, så jeg bestemte meg for å “take the plunge” og bli vegetarianer :) Det var virkelig ikke på grunn av noen etiske årsaker til å begynne med, men jeg ble mer opptatt av det etter hvert.

Jeg er veldig enig i at julen er eneste tiden på året hvor jeg føler at jeg er litt til besvær og jeg kan bli helt matt av å måtte svare på uendelig spørsmål fra familie og bekjente…Man blir sittende og “forsvare” sine valg gjennom mesteparten av måltidet med nysgjerrige familiemedlemer (var min erfaring) så jeg er glad julen er over for denne gang ;)

Reply
Stinna 24. januar 2015 - 18:59

Min familie har heldigvis vænnet sig til, at jeg ikke spiser kød. Tak fordi du delte dine tanker :-)

Reply
Anna 24. januar 2015 - 13:59

Jeg ble vegetarier fordi mine venninner var det, og som du sier, fordi jeg ikke likte konsistensen av kjøtt. Dvs., jeg kunne gjerne spise pølser og skinkepålegg, men biff og stek brydde jeg meg ikke noe særlig om.
I starten savnet jeg noe salt på brødskiven, jeg var vilt glad i “ost og skinke”. Men så fant jeg ut at pesto og soltørkede tomater var en god erstatning:)
I starten var det kun et lite prøveprosjekt, men ettersom eg utforsket mer og mer vegetarmat, klarte jeg ikke å gå tilbake til kjøttet! Spesielt ikke kylling, som jeg trodde jeg villle savne. Jeg fikk smake masse nytt, og min familie gikk også over til å spise mindre kjøtt. Det er jeg glad for.
I dag spiser jeg kjøtt i julen, så jeg kan ikke kalle meg “en vegetarianer”, men jeg sier at jeg spiser vegetarkost!
Jeg er veldig glad i å lese bloggen din!

Reply
Stinna 24. januar 2015 - 19:04

Tak fordi du læser med :-)
Det er spændende at læse om jeres tanker om at være vegetar.
I starten troede jeg egentlig heller ikke, at jeg skulle være vegetar. Jeg startede bare med, at undvære kød noget tid. Nu er det bare blevet til en livsstil :-)

Reply
Amalie 24. januar 2015 - 14:25

Meget inspirerende indlæg, tusinde tak for at dele dine tanker med os!
Jeg har selv været vegetar, men måtte “opgive” det, da det blev for dyrt, da det kun var mig selv der skulle have særretter. Men nu hvor jeg er ved at flytte hjemmefra, har jeg klart overvejet at blive det igen, da jeg klart kan mærke en forskel i min krop! Super dejlig blog som altid :-)
Knus Amalie

Reply
Stinna 24. januar 2015 - 19:08

Dejligt at du kan bruge mit indlæg og tak for din søde kommentar :-)
Jeg tror ikke, at det behøver at være dyrere end at spise kød – faktisk slet ikke :-)
Hav en dejlig aften!

Reply
Anne 24. januar 2015 - 15:26

Hej Stinna.

Først og fremmest: tak fordi du deler inspiration på din blog. Jeg er meget inspireret af mine besøg herinde :-)

Jeg er ikke helt vegetar, men spiser ikke ret meget kød og har det faktisk også bedst uden. Men altså – jeg synes, der smager godt og spiser kød, når jeg får det serveret ude. Dvs. det er faktisk ikke helt rigtigt. For jo mindre kød, jeg spiser, jo mindre har jeg efterhånden lyst til det. Men jeg spiser gerne lidt, hvis jeg får det serveret som sagt. Herhjemme er det både et spg. om sundhed (både min kæreste og jeg mærker tydeligt forskel på vores fordøjelse, når vi undgår kød), dyrevelfærd (jeg synes generelt ikke, at vi kan være den behandling af vores slagtedyr bekendt og vælger derfor KUN økologisk, såfremt vi køber det..) og så gør det absolut ikke noget som helst, at der samtidig spares lidt på økonomien :-)

Reply
Stinna 24. januar 2015 - 19:11

Dejligt at du læser med! :-)
Jeg synes ikke der er noget galt i, at spise kød. Men til gengæld synes jeg, som du også skriver, at man skal tænke over dyrevelfærd og gerne købe det økologisk :-)
God aften!

Reply
Anna 24. januar 2015 - 17:40

Jeg er nok det man kalder en pescovegetar – spiser aldrig kød, men spiser nogle gange fisk. Først og fremmest siger kød mig ikke så meget, er ikke specielt vild med konsistensen.. Og så spiller dyrevelfærd og miljø også en ret stor rolle :-)

Reply
Stinna 24. januar 2015 - 19:12

Jeg ville faktisk nogle gange ønske, at jeg kunne lide konsistensen af fisk :-)

Reply
Olivia 25. januar 2015 - 08:29

Jeg går faktisk med tanken om at blive vegetar.
Selvom jeg elsker kød, så synes jeg min krop får mere “velvære” ved at spise en dejlig masse grøntsager. Tror bare jeg skal springe ud i det.
Jeg vil dog stadigvæk spise fisk og kylling, så helt vegetar bliver jeg nok ikke :)

PS. elsker dine opskrifter. De er så lækre og giver utrolig god velvære i både krop og sind. Så tak for det.

Reply
Stinna 26. januar 2015 - 10:57

Det lyder da som en god idé! Jeg synes det er en god idé, at mikse lidt. Min kæreste spiser selv kød, men han spiser også meget grønt :-)

Dejligt at du læser med!

Reply
Nana k 25. januar 2015 - 09:07

Jeg er veganer for et halvt år siden.. jeg har aldrig kunne se at det skulle give mening at spise dyrene eller for den sags skyld noget andet fra dyrene.. æg og mælkeprodukter betyder bare længere tids tortur og mistrivsel for dyret.. så er kød næsten bedre at spise fordi de der ikke lever et langt produktionsliv før de skal dø, men ofte kun måneder…
begge dele er frygteligt og og det giver ikke mening at misbruge dyrene på den måde.
det har intet med mig selv at gøre.. dyrene er mindst lige så meget værd som jeg er og hvem har givet os retten til at bestemme over dyrenes liv :-( øj det kan få mig op i det røde felt…

Reply
Stinna 26. januar 2015 - 10:58

Jeg kan godt følge dig noget af vejen. Dog spiser jeg selv æg, men altid kun økologisk og allerhelst fra en lokal øko gård.

Reply
Tine 25. januar 2015 - 16:14

Tak for et spændende indlæg :)

Jeg har været vegetar i et års tid, men jeg spiser fisk og skaldyr, så 100% vegetar kan jeg vist ikke kalde mig.

Jeg blev “vegetar”, fordi jeg fik det psykisk dårligt, når jeg spiste kød. Jeg bryder mig ikke om den måde, vi i dag producerer vilde mængder af kød på samt industrialiseringen af levede dyr, som blot bliver et produkt – en vare – hvis liv bliver ligegyldigt. Vi har distanceret os fra det naturlige, og det er alt for let at købe en vacuumpakket steg i netto, som man ikke associerer med et dyr men blot en madvare – et produkt. Der er næppe mange, som selv ville skyde dyret for at spise det.

Jeg er vegetar, fordi jeg ikke behøver kød for at overleve, og derfor behøver jeg heller ikke at støtte industrialiseringen af dyr.

Med andre ord. Havde jeg levet i en anden tidsalder, hvor produktionen af dyr afhang af overlevelse, og hvor dyrene rent faktisk havde et dyreliv, havde jeg spist kød.

Med venlig hilsen
Tine

Reply
Stinna 26. januar 2015 - 11:00

Tak fordi du deler dine tanker. Det er også mange af de tanker, som jeg gør mig omkring kød.

Jeg kender mange, som bedst kan lide kød, hvis det har en form eller er behandlet, så de ikke kan se at det har været et dyr. Det synes jeg er en underlig tankegang..

Jeg har det heldigvis godt uden kød :-) (men kunne godt finde på at spise fisk en gang!)

Reply
Frøken Wilson 25. januar 2015 - 17:31

Hej søde Stinna :)
Jeg er vegetar og har været det i 16 år-lige siden jeg blev 15 år! I starten handlede det om, at jeg aldrig rigtig havde været den store “kødspiser”, og så var der en sej pige fra gymnasiet, der var vegetar, og det lød så lækkert og sundt! I dag-16 år senere handler det om min sundhed, og at det bare er en supergod måde at få en masse grønt og fisk (i mit tilfælde) og jeg er altid fuld af masser af energi !

God aften til dig og bliv ved med de skønne opskrifter !

Reply
Stinna 26. januar 2015 - 11:02

Tak for din kommentar og din ros :-)

Reply
Trine K 26. januar 2015 - 12:25

Skønt indlæg.

Jeg synes ofte, at man bliver stemplet som “fanatisk”, besværlig underlig (…), hvis man er vegetar, hvilket jeg synes, er vildt ærgerligt. Personligt er jeg ikke selv vegetar, men jeg spiser ikke ret meget kød (og aldrig svinekød), da jeg ikke bryder mig ret godt om det. Spiser jeg selv, er det også kun fisk/æg/kylling – og NEJ (!!!) det er ikke fordi, det er mest magert, men fordi jeg bedst kan lide det.

Jeg har flere gange drøftet/luftet ideen om, at jeg egentlig godt kunne leve uden kød, men jeg er blevet mødt med stor skepsis. Det skyldes nok hovedsageligt, at jeg i flere år har lidt af en spiseforstyrrelse, og at de derfor er bange for, at det bare er en undskyldning for at komme uden om kalorier og takke nej til mad. Men det er det ikke; jeg spiser hellere fed ost og æg.

Er jet mon den eneste, der synes, at opfattelsen af det at være vegetar er lidt skæv?

Reply
Johanne 3. april 2015 - 19:55

Hej Stinna mega godt indlæg. Overvejer selv at blive vegatar har bare lige nogle spørgsmål
1: tager man på af afværge vegetar det vil jeg helst ikke?
2får man en større og oppustet mave , hvilket jeg heller ik vil have siden jeg ska Konfineres her i maj
3 gode opskrifteideer?
Knus Johanne

Reply
Stinna 4. april 2015 - 19:17

Hej Johanne.
Mange tak skal du have :-)

Det er nogle lidt svære spørgsmål du stiller, da det kommer an på hvad du spiser. Man kan godt være vegetar og spise sundt, men man kan også være vegetar og spise usundt. Giver det mening? Som vegetar spiser jeg en masse grønt, gode fedtstoffer, godt med bønner og ellers æg. Selvfølgelig spiser jeg også kage, men man skal tænke over sin kost som ikke-vegetarer også gør.
Jeg vil ikke sige at man får oppustet mave, men igen – det kommer an på hvad du spiser.

Hele min blog er vegetarisk. Du kan blot bruge søgefunktionen, så kan du finde opskrifter. Jeg vil tro, at jeg har omkring 200 opskrifter herinde.

Håber det var svar nok.
Hilsen
Stinna

Reply
Elin Exner 22. juli 2015 - 08:25

Hej Stinna!
Godt indlæg! Jeg er 12 år og har været vegetar i snart 2 år. Jeg blev vegetar fordi jeg simpelthen er meget sur og frustreret over vordan man behandler dyrene! Men også fordi jeg ikke er særlig vild med kød og så ingen mening i at fortsætte.
Jeg spiser dog fisk… Jeg kan bare næsten kun lide 2 slags fisk Såå… Jeg er så heldig at have en familie som også næsten er holdt op med at spise kød, dog får min lillesøster stadig kød.(KUN ØKOLOGISK!) Min mor tænker meget over hvad jeg spiser og vilke vitaminer jeg får, men jeg kunne godt tænke mig at komme til sådan et tjek du snakkede om… Hvad/hvem skal man kontakte?? Hilsen Elin

Reply
Stinna 24. juli 2015 - 18:38

Hej Elin,
jeg har blot fået taget en blodprøve ved egen læge :-)

Reply
Emilie L. 3. marts 2016 - 16:03

Hej Stinna,
Jeg overvejer også at blive vegetar, fordi jeg vil skåne miljøet! Jeg ved at det er en stor omvæltning og jeg har egentlig altid være glad for kød… Men jeg kan sagtens leve uden kød og jeg syntes at vi alle skal gøre vores bedste for at passe på jorden. Den kan vi jo ikke leve uden!
(Jeg er dog lidt nervøs for om min familie vil syntes at jeg er fuldstændig tosset, for 6 år siden, da jeg var 10 år, overvejede jeg nemlig også at blive vegetar. Jeg var kun et barn og derfor kunne jeg ikke modstå fristelsen ret hurtigt efter jeg startede)
Jeg har lige nogle spørgsmål:
Hvilke overvejelser vil du sige at jeg skal gøre før jeg prøver at blive vegetar?
Hvilke problematikker/udfordringer er der ved at være vegetar?
Hvad syntes du; skal jeg bare springe ud i det og prøve det i en periode?

Reply
Stinna 3. marts 2016 - 17:31

Hej Emilie,
jeg synes da bare du skal prøve at springe ud i det. Nu ved jeg ikke hvor gammel du er, men måske din familie også vil være med nogle dage om ugen? Det er jo blevet ret så populært med meatfree-monday osv :-)
Jeg ville nok gøre op med mig selv, om jeg bare skulle starte med et par dage om ugen og se, om det var noget for mig.
Jeg synes egentligt ikke der er så mange problematikker. Engang var det lidt svært at skulle spise ude, men nu kan man få vegetarmad nærmest alle steder :)
Spring da ud i det, det kan der aldrig ske noget ved :-) Skriv gerne tilbage, når du har prøvet det af!

Reply
Emilie L. 6. marts 2016 - 21:07

Hej Stinna,
Mange tak for dit svar! Jeg har prøvet det i nogle dage nu og jeg har det super godt med det :)
Det var godt at heg sprang ud i det!
Kh E

Reply
Emilie Klinkert 16. april 2018 - 18:11

Hej Stinna
Jeg er i mine første dage som vegetar – jeg stoppede fra en dag til en anden. Egentligt har jeg altid kunne lide kød, men jeg kan se at hvis ikke jeg er med til at gøre en lille forskel, vil vores miljø-problemer jo heller ikke ændre sig.
For mig er det ikke et problem at leve uden kød. Uden at tænke over det var der gået en hel weekend hvor jeg ikke spiste kød, og så sagde jeg bare til mig selv, at det fortsætter jeg da bare:)
Jeg har så lige talt med min familie, og min mor tog rigtig godt imod det. Men jeg er i tvivl med min far, han virker tilbageholden. Jeg ved det måske kan være noget af en omvæltning især fordi han elsker kød, men jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre? Desuden spurgte han mig så hvorfor, og jeg havde faktisk ikke rigtig et ordentligt svar. Jeg ved godt hvorfor men jeg syntes det er svært at forklare min beslutning på en god og modtagelig måde. Så jeg håbede lidt at der var nogen der kunne hjælpe, siden de fleste der skriver her har været ude for noget lignende.
Mange tak!

Reply
Stinna 16. april 2018 - 20:33

Hej Emilie,
mange tak for din besked :-)
Jeg har desværre ikke noget svar på, hvad du skal bruge som svar. Men jeg ved at der er flere dokumentarfilm om emnet, dog har jeg ikke selv fået dem set. Men de sætter vidst især det med miljø i fokus? :-)

Reply
Søs 13. juli 2022 - 14:03

Fantastisk side du har! Tak for den.
Jeg startede med at minimere mit kød/mælkeprodukt-forbrug da jeg læste biologi på HF, fordi det er så spild at ressourcer at lade maden gå igennem dyr med en masser respiration (spild) senere erfarede jeg hvor forfærdelig dyr har det (også friland) når de skal slagtes, og så stoppede jeg helt med at spise kød.

Reply
Stinna 22. august 2022 - 11:17

Tak skal du have :-) Det er altid spændende at høre folks overvejelser.

Reply
Diana 27. december 2022 - 21:02

Hej Stinna.
Tak for en dejlig blog med mange lækre opskrifter ❤️
Jeg har flere gange overvejet, at “prøve på”, at leve vegetarisk – den primære årsag er dyrevelfærden, da jeg har det meget svært, ved den måde vi behandler vores dyr på.
I den travle hverdag ender jeg dog tit tilbage i samme “kød retter” og lukker øjnene for den viden jeg jo alligevel har – og derfor tænkte jeg, at en bevidst beslutning måske kunne være god
Jeg kan egentlig godt li kød og jeg elsker fisk og skaldyr Så beslutningen er lidt hård og overvejelserne er mange fx. – kan man med “god samvittighed” spise fisk og skaldyr eller “lider” de også? Bør man jeg så overhovedet spise æg – selv dyrenes beskyttelse anbefaler ikke øko æg mere? Og øko komælk – hvordan har køerne det egentlig? Har lige læst, at mange oste faktisk bliver lavet på kalve-marv
Så med disse tanker, så bør “man” jo næsten være veganer og det er da endnu mere uoverskueligt
Hvad er dine tanker til ovenstående og kender du nogle som “opgiver”, at være vegetarer og vender retur til kød, fisk osv.?
På forhånd tak for svaret og godt nytår til dig og din familie

Reply

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.