Nyt projekt – bag med surdej

Endelig er det lykkes mig at lave en surdej, som bobler på den helt rigtige måde. Jeg har ellers forsøgt én gang før, hvor jeg slet ikke kunne få gang i det og har derfor opgivet. Men nu skulle det ske, jeg ville simpelthen gerne prøve at lave min egen surdej, for hvis der er noget jeg elsker, så er det brød bagt med surdej – I ved, den der lidt syrlige og seje konsistens, som jeg mener der kommer fra surdej. Jeg drømmer om at bage brød med store lufthuller og sej konsistens, men nu må vi se.

Faktisk er det denne gang gået overraskende let. Jeg har fulgt en opskrift fra Kvalimad, som min farmor altid bruger til bagværk. Der fandt jeg denne side, som indeholder alt man nærmest bør vide om surdej og kommentarfeltet indeholder alle de spørgsmål, som jeg ellers selv ville have spurgt om. Surdej ser hverken lækkert ud og jeg synes også tanken om sådan en surdej er lidt spøjs, men derfor skulle jeg altså prøve det alligevel.

Jeg lavede min surdej ved at følge Kvalimads opskrift og så tilsætte 1 tsk. honning, som fungerer som en kickstarter. Det vil sige at jeg tog 2 dl mel (halvt hvedemel og halvt grahamsmel) og 2 dl vand (bare almindeligt koldt vand) og så 1 tsk. honning. Dette kom jeg i ovenstående glas og lod låget stå åbent. Hver morgen kommer jeg så 1 dl vand og 1 dl mel i, og rører det rundt. Allerede efter 3-4 dage begyndte det at boble! Men nu er jeg så nået til det punkt, hvor jeg skal igang med at bage af min surdej. Hvis I har nogle gode idéer eller opskrifter, så byd endelig ind. Indtil videre har jeg planlagt at bage koldhævede bollerpizzadej med surdej.

Selvom min familie små-griner af mig med dette projekt, så er jeg altså ret stolt af endelig at kunne få det til at fungere. Så hvis du også har afprøvet surdej og ikke kunne få det til at fungere før, så kan jeg anbefale metoden/opskriften jeg linker til – det virker!

 

Print Friendly

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*