Sundere fastelavnsboller

sundere fastelavnsboller

Lidt sundere fastelavnsboller, lavet på groft mel og med en mindre mængde sukker. Sidste år bagte jeg disse fastelavnsboller, som var bagt uden gluten og mælk. I år har jeg sammen med søde Julie bagt disse sundere fastelavnsboller, som kan siges at være lidt sundere.

Vi har erstattet halvdelen af melet med en grov variant og skåret ned på sukker. Dog kan man ikke kalde dem sunde, men de er et lidt sundere alternativ.

Selvom de er med en grovere dej, så smager de virkelig fantastisk. Da vi begge tog den første bid, var vi helt sikre på at disse skulle på bloggen. De er bløde, snaskede og smager som en fastelavnsbolle skal! I disse fastelavnsboller er der en creme og remonce. Derudover har vi i nogle af dem kommet lidt fintskåret æble og mørk chokolade. På toppen er der smeltet mørk chokolade og hakkede pistacienødder. Uhmm.

Vi har valgt at krydre vores dej med lidt appelsinskal, kardemomme og kanel. Det er ikke for gennemtrængende, men giver et lækkert lille twist. Skal I også bage fastelavnsboller i år, måske sundere fastelavnsboller ?


★ SUNDERE FASTELAVNSBOLLER ( 12 STK) 

Dejen

25g gær

1,5 dl lunken mælk (brug den type du ønsker)

1 tsk kanel

1 tsk kardemomme

½ tsk salt

skallen af 1 appelsin (øko)

2 spsk kokossukker (eller honning, sukrin, agavesirup)

2 æg

1 spsk smør

500g mel ( vi brugte 250g speltmel og 250g hvedemel)

Creme

2 æggeblommer

2 dl mælk

2 spsk kokossukker

½ tsk vanillepulver (ikke sukker)

2 spsk maizena

Remonce

100g mandelmel (kan laves ved at blende mandler fint)

1 spsk smør

1 stor spsk honning

1 tsk. mandelessens (giver en ekstra mandelsmag, kan dog undlades)

Ekstra fyld

friske æbletern

mørk chokolade

Topping

Mørk chokolade og hakkede pistacienødder

Fremgangsmåde:

Dejen

  1. Rør gær og lunken mælk sammen.
  2. Kom herefter smeltet smør, krydderier, salt, appelsin skal, æg, kokossukker og mel i.
  3. Ælt det sammen.
  4. Sæt det til hævning i 1 time.

Remonce

  1. Bland mandelmel, honning, smør og mandelessens.
  2. Sæt det til side, indtil dejen har hævet færdige.

Creme

  1. Cremen skal først laves, når dejen næsten har hævet færdigt. Ellers kan den blive for tyk, når den køler af.
  2. Rør æggeblommer, mælk, vanille, kokossukker og maizena sammen.
  3. Lad det koge langsomt op.
  4. Når det koger, begynder det at blive tykt. Brug et piskeris.

Resten

  1. Nu skal bollerne fyldes. Del dejen i 12 lige store klumper. Med en kagerulle rulles de nogenlunde tyndt, som på billedet.
  2. Kom 1 spsk creme,1 tsk remonce og hvad du ellers ønsker af fyld.
  3. Luk bollerne grundigt. Dette gøres ved at tage begge sider ind mod hinanden og derefter den øvre og nederste side mod hinanden. Luk godt til og vend bollen om, så åbningen er ned ad.
  4. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  5. Lad dem hæve igen under et viskestykke. Gerne 40 minutter et lunt sted.
  6. Når bollerne har hævet, så kan de pensles med lidt pisket æg.
  7. Bollerne bages ved 200 grader i 12-15 minutter ca – hold øje med dem, der er forskel fra ovn til ovn. De skal være gyldne, men bløde.
  8. Når de kommer ud af ovnen, kommes der lidt mørk chokolade oven på. Når det begynder at smelte, fordeles det med en kniv. Top med hakkede pistacienødder.
  9. De kan holde sig lækre et par dage, opbevar dem i en pose på køl.
  10. Velbekomme.

sunde fastelavnsboller fastelavnsboller fastelavn sunde-fastelavnsboller-4 sund fastelavnsbolle

Print Friendly

11 kommentar

  1. Pernille Thyrring

    Øj, øj, øj – de ser virkelig lækre ud! Dejligt med en opskrift på grove fastelavnsboller, der ikke bliver tørre og kedelige (ser de i hvert fald ud til på billedet :-)) Tak for den!

  2. hvor ser de lækre ud! Godt at fastelavnsbolle-sæsonen fortsætter lidt endnu ;)

  3. Min dej var MEGET våd og umulig at rulle ud?
    Tilsatte ekstra mel og resultatet blev ok, men hvordan var jeres dej?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*