Rugstykker uden mel – grove boller med rugkerner

Hjemme hos os er vi virkelig vilde med brød. Jeg bager flere gange om ugen og ender ofte med at spise en bolle, når jeg lige er lidt småsulten. Vi har dog besluttet os for at skære en smule ned på brød lavet med hvede og derfor har jeg forsøgt mig med disse boller uden mel, men som er lavet af rugkerner, kerner, nødder og chiafrø. De fungerer fint som en bolle og vi spiste dem med smør på. De forsvandt lynhurtigt herhjemme og jeg har planer om at videreudvikle opskriften, så jeg måske skal lave nogle med rødbede eller en sød variant med chokolade? Opskriften er en videreudvikling af ét af bloggens allerførste indlæg, nemlig disse melfri boller med mandler. 

Til kogebogen var vi så heldige, at Vangsgaard treat var så søde at sende os en stor kasse med nødder, kerner og chiafrø, som vi kunne bruge til kogebogen. Selvom vi brugte virkelig mange nødder da vi udviklede opskrifter til kogebogen, så fik vi ikke brugt dem alle. Da vi ikke fik brugt alle til kogebogen, har jeg brugt både kerner, chiafrø og nødder i dette indlæg. Hvis I er nysgerrige omkring kogebogen, så har verdens bedste partner Julie delt et indlæg om kogebogen lige her. 

★ RUGSTYKKER UDEN MEL (11-12 ) ★

150 g skårne rugkerner

4 spsk. chiafrø

100g hørfrø

100 g havregryn

50 g græskarkerner / solsikkekerner

4 æg

1 dl vand

1/2-1 tsk. salt

1 mellemstor gulerod, revet

drysses med hasselnødder

Fremgangsmåde:

  1. Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
  2. Kog rugkernerne i en gryde med vand i 10 minutter.
  3. Hæld vandet fra og skyl dem med koldt vand.
  4. Kom rugkerner, chiafrø, hørfrø, havregryn, solsikkekerner, æg, vand, revet gulerod og salt i en skål.
  5. Rør det hele godt rundt.
  6. Form bollerne og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  7. Drys med hakkede hasselnødder.
  8. Bages i 30-40 minutter. Lad dem køle af før de spises.
  9. Velbekomme!

/ Indlægget er sponsoreret af Vangsgaard Treat.

Print Friendly

10 kommentar

  1. Randi Bigum Lyngsø

    Mums, de ser lækre ud. Dem må jeg prøve at lave en af de nærmeste dage. Hvis jeg ikke lige har chiafrø, hvad kan jeg så bruge i stedet for?

    • Hej, mange tak :-) De suger en del væske, så måske loppefrøskaller kan gå an. Andre kerner suger desværre ikke på samme måde væske til sig.
      Ellers er chiafrø tilgængelige i de fleste supermarkeder til rimelige penge.

  2. Hej. Ville man kunne bruge 5 kornsblandning som erstatning for frø og kerne (pånær chiafrø selvfølgelig). Jeg har nemlig en stor pose som bare fylder derhjemme som jeg gerne vil bruge :-)

    • Hej, det tænker jeg sagtens :-) Med mindre der er nogle hårde kerner i fx hvedekerner og lignende – de skal nemlig koges eller opblødes først.

  3. Linda Riis

    Hej Stinna
    Under fremgangsmåde skriver du at man skal komme havregryn i , men du har ikke skrevet havregryn ind under ingredienser? Og du har skrevet revet gulerod, tænker det også skal blandes med det hele, eller er det tænkt som drys ovenpå?

    • Hej :-) Havregryn står som 4. ingrediens, så de skal i. Gulerod skal blandes med det hele – det er kun hasselnødder der skal drysses på. Håber det giver mening, eller så spørger du bare igen.

  4. Hej Stinna. De ser rigtig lækre ud, dem skal jeg helt sikkert prøve. Ville dog lige høre om du har et alternativt forslag til rugkernerne? :)

    • Hej, mange tak skal du have :-) Hmm. Måske nogle andre kerner af en art. Er det på grund af gluten at du vil undlade dem, eller? Bare inden jeg kommer med alternativer :-)

  5. Pingback: Kerneboller uden mel - med kanel og tranebær - Stinna

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*