Grove gulerodsboller

grove-gulerodsboller-2Grove gulerodsboller med groft mel og solsikkekerner. Så blev det søndag, som for mig altid er en af ugens hyggeligste dage. Der er ikke noget bedre end en langsom morgen med kaffe og skøn morgenmad, fx disse grove gulerodsboller.

Det regner i Aarhus her til morgen og jeg tror derfor at jeg vil bage disse boller, så vi kan få lune boller med smør om et par timer. Normalt bager jeg med en koldhævet dej, men hvis jeg ikke lige har husket at sætte sådan en dej over, så er denne opskrift en måde at få hurtige og lækre søndagsboller. 

Bollerne minder i smag om gulerodsbrud, som er en af de type boller jeg altid har været vild med. Når jeg var med inde i byen med min mor som lille, så skulle min søster og jeg altid forbi Salling for at få en gulerodsbrud – det var lykken! Disse er dog en grov variant, men smager stadig lidt sødt på grund af gulerødderne og så har jeg erstattet meget af melet med groft mel. Fremgangsmåden er blot som almindelige boller, ikke som gulerodsbrud – det må jeg forsøge mig med en anden dag.
grove-gulerodsboller-4

Som det altid er med mel, så kan det være svært at give en helt nøjagtig mængde. Her er hvad jeg gjorde. Men hvis din dej virker meget våd, så tilsæt mere mel – og omvendt, hvis din dej virker perfekt og du stadig mangler en del af melet ifølge min opskrift, så bare lad være med at tilsætte det.

★GROVE GULERODSBOLLER (9 STK) ★

3 dl lunkent vand

25 g gær (1/2 pakke)

1 spsk honning

2 tsk salt

200g gulerødder

1 dl skyr

50g blødt smør

300g fuldkornshvedemel

200g hvedemel (evt. mere, hvis din dej er for våd)

2 dl solsikkekerner

Fremgangsmåde:

  1. Rør gær ud i det lunkne vand.
  2. Tilsæt salt, honning, solsikkekerner, skyr og groftrevne gulerødder.
  3. Skær det bløde smør i tern og rør det ud i dejen.
  4. Tilsæt nu mel til du har en dej, der er lidt fugtig men sagtens kan arbejdes med.
  5. Form bollerne med hænderne og placer dem på en bageplade.
  6. Lad dem hæve 1 time med et viskestykke over.
  7. Bages ved 200g varmluft i 25 minutter.
  8. Spises med smør på.

grove-gulerodsboller-5 grove-gulerodsboller-6 grove-gulerodsboller-7
grove-gulerodsboller

Print Friendly

3 kommentar

  1. Er det muligt at sætte dem i køleskabet natten over og bage dem til morgenmand? :-)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*