Bønnebrownie – sund brownie med bønner

bønnebrownie

Jeg har længe haft denne kage i tankerne, nemlig en bønnebrownie. Jeg har bare ikke kunne beslutte, hvilken type bønner der skulle indgå i min kage. Min første tanke var en lys kage med kikærter, men da jeg så pludselig havde sorte bønner i mit skab, så skulle de selvfølgelig prøves. Jeg har været i min lokale helsekost-butik og købt en masse forskellige bønner. Jeg synes især de sorte og røde bønner er utrolig flotte.

For at denne kage ikke skulle blive ‘for sund’, så har jeg valgt at tilsætte chokolade. Den er rigtig lækker og endnu bedre efter en nat på køl. Det er en meget kompakt kage – og den smager skønt med frisk frugt til. Hvis du ikke kan lide bønner, så bag den alligevel! Kagen smager ikke af bønner, men bønnerne bidrager til ekstra protein.

Du sidder sikkert og rynker på næsen nu, men jeg synes du skal give kagen en chance!

OPSKRIFT PÅ BØNNEBROWNIE

100g tørrede sorte bønner – 190g kogte

100g mandler

3 æg

1 tsk vanillepulver

10 halvtørre dadler (hvis du har en meget sød tand, så tilsæt flere)

1 banan

60g kakao

25g smeltet fedt (kokosolie, smør …)

100g 86% chokolade

  • Kog bønnerne som anvist på pakken. (De skal i blød først)
  • Blend mandler til mel
  • Herefter blendes banan, dadler, sorte bønner og æg sammen.
  • Bland nu mandelmel, den våde blanding, vanille, kakao og fedtstof sammen.
  • Hak chokoladen groft. Kom det herefter i dejen.
  • Kagen bages ved 180g i ca. 25 minutter. Min var ikke så høj, så hold øje med kagen. Lad den køle af før du spiser den. Jeg satte min på køl, så bliver kagen fastere.

* Én læser har skrevet, at kagen ikke er helt sød nok til hendes smag. Så hvis du vil have en ekstra sød kage, så kommer du naturligvis bare flere dadler i eller lidt honning.

bønnebrownie bønnebrownie bønnebrownie

Print Friendly

84 kommentar

  1. Pingback: Bønne brownie… | STINNA

  2. HURRA, jeg har længe ledt efter en black bean brownie, som enten ikke var fyldt med sukker, eller krævede en masse besværlige ingredienser. Og her er den jo! Den skal helt klart afprøves meget snart :)

    • Det er den nemlig ;-) Jeg kunne også kun finde en masse opskrifter med sukker og underlige ingredienser. Jeg håber at du kan lide den! :-)

  3. Jeg ved ikke om det nogensinde har været aktuelt for dig – men har du afprøvet eller fundet et godt alternativ til æg? Jeg er lacto-vegetar(dvs. de eneste animalske produkter jeg spiser er mælk, skyr). Hvis jeg skulle prøve kræfter med denne kage, hvad kunne jeg så erstatte ægget med?

  4. camilla benjaminsen

    Super lækker opskrift Stinna!
    Men skal bønnerne koges inden de blendes eller kan man bare blende de tørrede?:-)

  5. Halvtørre dadler? kan man mon bruge friske??

  6. Hej Stinna!

    Ser ud til at være en rigtig lækker opskrift, jeg gerne vil give mig i kast med!
    Nu er jeg ikke den store bønne-ekspert, kender kun rigtig til den røde kidneybønne.
    Har den sorte bønne en speciel smag eller egenskab for brownien? Eller vil du mene, at man kan bruge alternativer, som f.eks den røde kidneybønne? :-)

    Tak for en dejlig blog!

    Mvh Malene

    • Hej Malene :-)
      Det tror jeg sagtens at du kan. Jeg tror bare ikke at kagen bliver så mørk så:-) de sorte bønner farver meget :-) og tusind tak skal du have!

  7. Pingback: Opskrift: Grøn bønne brownie | health my way

  8. Ej hvor ser den bare mega god ud. Den er jeg nød til at prøve. Hvordan er kalorieindholdet i kagen? Vil også gerne vide hvordan konsistensen er. Skal nemlig dele noget kage ud på jobbet, og så ville det jo være lidt sejt hvis det var en sund en. Jeg er bare bekymret for om denne bliver for klistret? :)

    • Tak skal du have :-)
      Jeg tæller ikke kalorier, så det ved jeg ikke . Konistensen er lidt konfekt agtig. Hvis du er nervøs for konsistensen, så kan du da bare en halv prøveportion ;-) Jeg ville godt bage den til mit arbejde.
      God aften!

  9. Annemette

    Ser super lækker ud. Tror du den er fryseegnet?

  10. Annemette

    Har lige lavet kaget, og nøj hvor blev den lækker :) Lavede den på røde kidney bønner på dåse, så det kan man altså godt. Næste gang vil jeg dog købe “rigtige” sorte bønner.
    Er lidt nysgerrig efter at høre hvilken kakao du bruger?

    • Dejligt at du kunne lide kagen! God idé med bønner fra dåse, hvis man ikke lige når at sætte nogen i blød. Jeg bruger oftest en øko fra helsekosten. Jeg bruger somme tider en raw kakao, men så er det kun til dadelkugler og andre ubagte ting :-)

      God aften!

  11. Hej.. jeg skal prøve at lave kagen til en pigemiddag i morgen.
    Men jeg er lidt i tvivl om om dadlerne skal blendes, eller bare komme i hele?

  12. Hvor ser det bare lækkert ud – hvor mange personer tror du opskriften passer til? :)

  13. Hej Stinna.
    Er denne kage så sund, at man godt kan tillade sig at spise den lidt oftere? har taget hensyn til at der selvfølgelig er en del kalorier i, men det er vel af den sunde slags? :)

    • Hej Rikke :-)
      Kage vil jeg stadig mene, at man ikke skal spise hver dag. For det kommer jo an på hvad du ellers spiser osv :-)
      Men jo – den er fyldt med gode sunde ting :-)

  14. Pingback: Chokolicious bønnekage »

  15. Tak for opskriften! Lavede den til hele familien i går (Dog på Røde Kidneybønner), men den blev simpelthen så fantastisk god! Det er i hvert fald ikke sidste gang den bliver lavet herhjemme! :)

    Jeg brugte en 92% chokolade i stedet for 86 % ,og det gjorde den altså bare ekstra lækker på chokoladesmagen uden, at det smagte bittert. Jeg havde heller ikke kakaopulver, så brugte i stedet 60 gram 85 % chokolade og blendede i massen… Resultatet blev som sagt super godt! :)

  16. Jeg har lige bagt kagen i dag – dejlig kage med fantastisk konsistens, og den er ikke hvinende sød!
    Brugte dog hvide bønner – men kagen blev helt mørk alligevel. Skøn opskrift; kan anbefales :)

  17. Pingback: STINNAS Raw Browniekugler : Matilde Goes Fit

  18. Louise Rasmussen

    Hej.
    Skal man bruge banan og dadler, da jeg ikke kan fordrage det. Hvad kan man evt. erstatte det med? :-)
    Hvor har du købt sorte bønner?

    • Jeg har ikke prøvet med andet. Men måske honning, men så skal der noget andet til, for at give den fylde som banan og dadler giver :-) Skriv gerne hvad du prøver!
      Jeg har købt sorte bønner i Ren Kost i Aarhus. Jeg har læst, at andre har lavet den med kidneybønner og at det fungerer godt.

  19. Hej Stinna :)
    Da jeg faldt over din Black bean brownie opskrift besluttede jeg mig for at min fridag bestemt skulle gå med at lave den. Hvis jeg nu kunne tænke mig at prøve med at putte lidt proteinpulver i, hvor meget væske tror du så jeg skal spæde til med? Eller er det overhovedet nødvendigt? :)
    Mvh. Trine

    • Hej :-)
      Det ved jeg desværre ikke. Det kommer lidt an på konsistensen. Du kan se konsistensen på mit billede. Skriv gerne hvis du får det prøvet. Men jeg tror, at der skal lidt væske i.
      God dag!

  20. Hej Stinna :-)
    Jeg har lige taget min bønne brownie ud af ovnen, og nøøøøj jeg glæder mig til at smage den.. Jeg havde røde kidneybønner i skabet, så dem brugte jeg i stedet for!
    Tak for en dejlig opskrift!

  21. Tak for opskriften, lækker kage :-). Lidt stærk i kakaosmagen, men det nåede jeg at vænne mig til, det er en stor portion :-). Brugte smørbønner (store hvide), da det var hvad jeg havde.
    Næste gang vil jeg overveje at tilsætte lidt revet kokos og nogle grofthakkede mandler.

    • Spændede med smørbønner :-) Jeg er ret vild med mørk chokolade, men man kan jo altid tilsætte mindre :-) Det lyder også lækkert med kokos :-)

  22. Hvor mange kalorier er der pr 100 gram? :-)

  23. Jeg har tænkt mig, at give kagen et forsøg i weekenden. Den ser jo for lækker ud! Jeg overvejer dog, at smide lidt kaffeog grofthakket valnødder i også måske skrue lidt ned for kakao-/chokolademængden. Tror du, at det vil fungere, eller vil det være for meget?

    • Det tror jeg sagtens at du kan, især lækkert med kaffe. Denne er også ret tung i smagen af kakao/chokolade :-) Skriv gerne hvordan det fungerede. Dog har chokoladen nok en lidt bindende effekt?

  24. Energiindhold? Findes sådan én

    • Det har jeg desværre ikke udregnet :-)
      God søndag.

      • Til alle dem der vil have energiindhold er det for alle muligt at bruge foodcomp.dk eller evt winfood som prøve – du kan bare ikke gemme det – men den indeholder 1352 kJ pr 100gr. Og den version Louise Lorang har lavet 1523kj pr 100gr. Bønner og mandler er ret kalorie rige men sunde :-)

  25. Pingback: Bønnekage og lidt om travlhed | Bærmonster

  26. Pingback: Bønnekage og pauser | Bærmonster

  27. Pingback: Butterbean - brownie ... | STINNA

  28. Pingback: Sund lækker brownie lavet af bønner | Stinna - en sund madblog

  29. Pingback: Chokolicious bønnekage |

  30. Pingback: Black bean brownieFITinspiration I Fitnessblog om sundhed, livsstil, træning og sunde opskrifter | FITinspiration I Fitnessblog om sundhed, livsstil, træning og sunde opskrifter

  31. Jeg har lige bagt kagen :) Jeg synes at det er en god kage, men jeg synes at den mangler lidt sødme. Måske er det bare mig, der er en sukkergris!

    • Hej !
      Tak for din kommentar. Skriver lige i opskriften, at nogen måske kan tilsætte lidt flere dadler :-) Fik du prøvet den når den er kold? Der smager den bedst!

      • Ja, jeg smagte den efter den havde ligget i køleskabet i et par timer. Dér smagte den helt perfekt! Den smager som en usund kage :-) Mums den er lækker!

  32. Fedt med denne opskrift!! Tænkte på om du har prøvet at komme lidt bagepulver i? Overvejer om den kunne være god at skære op til lagkagebunde.

  33. hej Stinna!
    Jeg skriver til dig her da jeg lige vil dele noget med dig. Jeg har lige i går eksperimenteret med at lave en Kikærtebrownie. Jeg syntes selv at det var genialt. Og den smager super lækkert. Så ser jeg at der bare er mange forskellige kager med bønner. Ha, ha, jeg må grine lidt af mig selv. Og faktisk lidt pinligt at jeg troede at jeg havde opfundet den dybe tallerken. Jeg kan se at vores opskrifter minder en del om hinanden. Jeg synes for øvrigt at din blog er rigtig fin.
    Kh Anette

  34. Lene Hobson

    Har lige bagt den , skal spises i morgen sammes med is og jordbær .

  35. Ug den må prøves. Kan man mon bruge andre typer bønner? Og kan den mon fryses?

    • Jeg har ikke prøvet denne opskrift med andre typer – men jeg har en med butterbeans her på bloggen :-) Jeg har ikke forsøgt at fryse den.

  36. Hej Stinna. Kan du sige noget om, hvor hurtigt kagen blev tør – om den mon stadig er god om søndagen, hvis den bages om torsdagen? :-) Tak for mange lækre vegetariske opskrifter! Mvh Sofie

  37. Nogen der har prøvet at fryse kagen ned? Hvis ikke, hvor længe kan den holde i køleskabet? Har nemlig lige bagt den og glæder mig helt vildt til at smage den.

  38. Hvis man har købt bønner på dåse, som ligger i vand. Hvad skal man så gøre med bønnerne?:)

  39. Hej Stinna

    Hvilken lækker kage! Jeg fik den serveret igår – og er helt solgt! Jeg vil dog høre, hvor meget mandelmel skal der i kagen? Jeg er ikke den store mandel-blender.. Er forholdet det samme :-) ? Og hvor stor blev din kage? PS. Kagen er fryseegnet ;-) fik jeg fortalt

    • Skønt at du kunne lide kagen :-) Det kommer an på hvilken mandelmel du bruger. Hvis det blot er en mandelmel lavet af blendede mandler, så vil jeg sige det er den samme. Men hvis du bruger affedtet mandelmel, så ved jeg det desværre ikke :-)

  40. Kan man godt bruge hvide bønner?
    Og kan man udelade bananen hvis man tilsætter flere dadler?

  41. Hejsa
    Kan man mon bruge kakaosmør i stedet for kakao og fedtstof, og ved du evt hvor meget? Jeg har noget, jeg ikke ved, hvad jeg skal bruge til.

    Venlig hilsen Gro

    • Hej :-) det tror jeg ikke, så skal det ihvertfald kun være som fedtstof, da kakaosmør jo er lyst og ikke har den mørke kakao smag :-)

  42. Ok, tak. Har du mon nogle gode opskrifter med kakaosmør?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*